Početna Događanja Obeležena slava hrama Svetog apostola Luke u Dortmundu

Obeležena slava hrama Svetog apostola Luke u Dortmundu

Crkvena opština u nemačkom gradu Dortmund minulog vikenda proslavila je praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog – koji je ujedno i slava hrama. „Ovogodišnja proslave hramovne slave otpočela je prazničnim večernjim bogosluženjem kojim je u subotu, 29. oktobra 2022. godine, načalstvovao protojerej Nebojša Rakić, paroh diseldorfski uz sasluženje protojereja Mihajla Stojičića, paroha altenskog i vernih dortmundske parohije. Bogosluženju je prisustvovao i don Zrinko Brković koji svake godine projavi svoju bratsku ljubav i odazove se pozivu Uprave Parohije dortmundske”, istaknuto je u ovoj parohiji.

Obeležavanjem hrama slave u nedelju 30. oktobra 2022. godine, bogoslužio je protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, arhijerejski namesnik za Sjevernu-Rajne Vestfaliju i paroh diseldorfski uz sasluženje protojereja Duška Pecova, dortmundskog paroha pri Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji, protojereja Danila Dangubića, paroha dortmundskog i velikog broja vernih sabranih oko trpeze gospodnje. Toržestvenosti službe svojim pojanjem doprineli su parohijski hor Dostojno jest kao i novoosnovani dečji hor Sveti Roman Melod.

Foto: CO Dortmund

Ovogodišnji kum slave Ivica Jaćimovski sa porodicom, pripremio je posluženje za sve prisutne, a njegov bend je uveseljavao narod sve do kasnih popodnevnih časova. Kulturno-umetnički program bio je bogat, folklorni nastup imali su predstavnici sva tri kulturna društva koja postoje na prostoru ove parohije. „Interesantan detalj bila je dodela zahvalnica mališanima od strane Parohije i Crkvene opštine dortmundske za njihov prvi nastup u povodu proslave parohijske slave”, dodao je sveštenik Dangubić koji je istakao da je odlukom Upravnog odbora Crkvene opštine dortmundske, parohijsko priznanje za nesebičan trud i požrtvovanje i napredak života parohijske zajednice kao i za ukrašavanje Doma Gospodnjeg u prethodnom periodu pripalo je Rajku Giljenu, dugogodišnjem parohijanu i nekadašnjem članu Crkvenog odbora i Vadimu Golubovu, koji je iako Rus po nacionalnosti, svoje mesto liturgijskog života našao pri Parohiji dortmundskoj i u njoj prinosi sebe na dobro svih.

„Radujući se svakom susretu i narednim liturgijskim sabranjima Uprava Crkvene opštine i Parohije dortmundske blagodarna je Gospodu i Sveštenim patronima Jevanđelistu Luki i Petru Cetinjskom za ovogodišnju prazničnu radost”, istaknuto je parohiji u Dortmundu.