Početna Događanja U Trstu protojereju-stavroforu Rašku Radoviću uručena Karađorđeva zvezda trećeg stepena

U Trstu protojereju-stavroforu Rašku Radoviću uručena Karađorđeva zvezda trećeg stepena

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu održana je svečanost, povodom dobijanja Karađorđeve zvezde trećeg stepena, protojereju-stavroforu Rašku Radoviću. A ovo vredno priznanje povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić dodelio je arhijerejskom namesniku Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte i parohu Hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu Rašku Radojeviću, za višegodišnju požrtvovanost, odanost i hrišćansku ljubav kojom vernike u Italiji otac Raško svakodnevno obasipa.

Proslavu u Trstu organizovala je generalna konzulka Ivana Stojiljković, koja je i predložila je protojereja-stavrofora Radovića, kao kandidata za dodelu državnih odlikovanja.  Predlog konzula Stojiljković podržali su predstavnici srpskog rasejanja u Italiji. Priložili su bogatu biografiju. Generalni konzul Stojiljković je veoma jasno predstavila značaj životnog dela tršćanskog prote, koji ne samo da je očuvao i uvećao srpsku parohiju u Trstu, već je bio inicijator i osnivač svih danas postojećih pravoslavnih crkava i novih bogoslužbenih mesta na teritoriji Republike Italije: u Rimu, Milanu, Vićenci, Udinama i Porćiji. I minulog vikenda u ime predsednika Srbija generalna konzulka Stojiljković je proti uručila orden.

„Prota je shvatao od samog početka da je njegov najvažniji zadatak da nastavi ono što je Crkvena opština u Trstu činila gotovo dva veka, kroz čitavo njeno postojanje a to je da čuva i neguje duhovni i kulturni identitet i integritet (veru, jezik, pismo, duhovno i kulturno nasleđe) male srpsko-pravoslavne zajednice a da je istovremeno na najbolji način integriše u novu sredinu.  Pored ovih zasluga, prota Raško se tri decenije svakodnevno aktivno zalagao i angažovao za očuvanje vere, tradicije i nacionalnog identiteta srpskog naroda na teritoriji Republike Italije i za to je dobio priznanje Karađorđeve zvezde trećeg stepena”, navedeno je na stranici Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu.

Foto: arhiva GK RS u Trstu

Ovoj divnom manifestaciji prisustvovao je vladika austrijsko-švajcarski Andrej, koji se posebno zahvalio na ovoj inicijativi koja potvrđuje iskrenu saradnju države i crkve a na korist srpskog naroda. Episkop je istakao da je ovo istorijski važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu i da će ostati zabeležen kao jedan od najsvetlijih primera dobro izabranih predstavnika naroda koji će biti podsticaj i vodilja generacijama koje dolaze na važne državne i duhovne funkcije.

U ime Srpske pravoslavne crkvene opštine koja ima veoma dugu tradiciju i brine o zadužbini Srba u gradu Trstu, govorio je predsednik CO Zlatimir Selaković koji je potvrdio da je ovo istorijski momenat za bogato srpsko kulturno nasleđe jer možda više nego ikada u prethodna dva veka potvrđuje međusobno poštovanje i dobre odnose, što jača obe institucije kojima je zajednički cilj negovanje pravoslavnog duha, tradicije i vere.

S obzirom na to da crkva i sveštenstvo ne bi opstali bez vernog naroda, u ime većine srpskih udruženja koja se okupljaju i sarađuju kroz Savez Srba u Italiji, obratio se skupu predsednik saveza, Dušan Aleksić koji je podsetio na bogato životno delo prote Raška Radovića, koji ih je decenijama bodrio svojim primerom i molitvama, ali i o najboljem ikada odnosu Generalnog konzulata prema sopstvenoj dijaspori zbog čega se svi oni danas okupljaju sa radošću i sa osećajem da dolaze u svoju kuću.

Voditelj programa Jovan Sovilj ispričao je kratku istorija konzulata u Trstu, koji je prvi bio osnovan kao počasni da bi prerastao u Generalni i koji je i koliki bio njegov značaj kroz vekove. Prisutnima se obratila i generalna konzulka Ivana Stojiljković koja se još jednom zahvalila svima prisutnima i podsetila na značaj okupljanja kako bi se odalo priznanje svešteniku koji je zasadio seme srpske pravoslavne vere po celoj Italiji, koje sada cveta i daje plodove.  Ona je (u ime predsednika Republike Srbije) uručila ocu Rašku Radoviću, orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena u znak zahvalnosti za sav trud, molitvu i ljubav koju je davao sopstvenom narodu.

Prisutni povodom uručivanja ordena protojereju-stvaroforu Rašku Radoviću u Trustu
Foto: arhiva GK RS u Trstu

Protojerej – stavrofor, otac Raško se vrlo emotivno svima zahvalio na priznanju koje mu je dato, kao i na veličanstvenoj organizaciji i podsetio na sve one koji su pomogli na tom putu. Oficijelni deo programa je završen desetominutnim dokumentarnim filmom o biografiji prote Raška i njegovim značajnim susretima i aktivnostima, a nakon toga je usledio muzički program SKUD Pontes-Mostovi čiji su orkestar i pevačka grupa izveli veliki broj srpskih tradicionalnih pesama i na kraju odsvirali užičko kolo, prenosi Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu. Zahvaljujući vrednim ženama i udruženjima koja su pomogla organizaciju ovog veličanstvenog skupa, na trpezi su se našla sva tradicionalna srpska jela i pića a pesma i druženje nastavljeni su do kasno u noć, dodato je u GK u Trstu.