Početna Najave U subotu druženje uz knjigu „Mali pas velikog srca”

U subotu druženje uz knjigu „Mali pas velikog srca”

Privatna onlajn škola Sava od ove nedelje započinje novi ciklus onlajn čitalačkog kluba Knjigobrojci. Kako ističu klub Knjigobrojci sa velikim uspehom pomaže deci iz dijaspore da se zaljube u čarobni svet knjiga.Druženje je, kao i ranije,  preko platforme zum, u subotu, 5. novembra, u 19 sati po beogradskom vremenu.

U subotu će biti predstavljen predivan roman-prvenac „Mali pas velikog srca” Sunčice Ćirković. „Knjiga je namenjena uzrastu mlađih osnovaca ali verujemo da će u njoj uživati i nešto stariji čitaoci, posebno oni koji gaje ljubav prema psima i uopšte kućnim ljubimcima. Svi su dobrodošli na druženje, a prijave su na linku. „Sve što vas bude interesovalo, recimo da li je roman nastao po istinitom događaju, da li Marko i Vili zaista postoje, koliko je teško pisati za decu…, moći ćete da pitate baš autorku romana. Vidimo se!” poručili su iz onlajn škole Sava.

O romanu „Mali pas velikog srca”

Autorka nas upoznaje s Markom, dečakom koji je bio usamljen jer nije imao nijednog prijatelja. Kada je upoznao malog žutog psa, lutalicu iz kraja, njegov život se promenio u potpunosti. Vili je postao njegov kućni ljubimac i uz njega je Marko stekao prijatelje. Čak su u obračunu sa zlikovcem iz kraja obojica pokazali veliku hrabrost. Tako je od jednog skromnog i povučenog dečaka Marko izrastao u pravog heroja svoje ulice. I sve to zahvaljujući malom žutom psu koji je ušetao u njegov život.

Jednostavnim stilom i sa puno topline Sunčica Ćirković nam priča ovu priču o prijateljstvu između dečaka i psa. U nju je unela svoje dve velike ljubavi ‒ ljubav prema životinjama i ne manje važnu i veliku ljubav prema knjigama. Kako sama kaže, knjige je zavolela u biblioteci svoje osnovne škole i od tada pa sve do danas veruje u njihovu fantastičnu moć da menjaju dečje živote nabolje. Otuda je i u samom romanu biblioteka mesto susreta, knjige su prave heroine, a bibliotekarka blaga osoba koja spontano i nenametljivo uvodi dečaka u svet književnosti. Za Marka tako biblioteka postaje mesto gde su ga deca prvi put i u potpunosti prihvatila bez ikakvih predrasuda.

U romanu Mali pas velikog srca autorka nas podseća na to da naš odnos prema napuštenim životinjama, koje tako često vidimo na ulicama, možda najbolje govori o tome kakvi smo ljudi i koliko smo pažljivi i spremni da pomognemo onima koji pate i stradaju. Svojom pričom o Marku i Viliju podstiče i aktivizam podržavajući grupe koje brinu o napuštenim životinjama. Šalje nam važnu poruku da nas prijatelji uopšte, a ljubimci posebno, oplemenjuju i otvaraju prema životu na najbolji mogući način. Uči nas i tome da ljubav i dobrota, kao i spremnost da se žrtvujemo za druge, predstavljaju prave kvalitete jedne osobe. Dečaka Marka, malog žutog psa i brojne prijatelje iz kraja ilustrovala je mlada ilustratorka Katarina Đurić.

O kniževnom klubu Knjogobrojci

Reč je o jednoj izuzetno važnoj, vannastavnoj aktivnosti usmerenoj ka podsticanju ljubavi prema čitanju na srpskom jeziku. Zato smo, pre svega za naše đake, osnovali čitalački klub Knjigobrojci a zatim i aktivnosti našeg onlajn čitalačkog kluba takođe otvorili za svu decu (i u matici i u rasejanju).

Čitalački klub za decu Knjigobrojci Sava onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije održava se dva puta mesečno, za različite uzrasne kategorije (za uzrast dece od 4 do 7 godina, od 8 do 12 godina, od 10 do 13 godina) i za različite nivoe znanja srpskog jezika (početni, srednji, napredni). Prilagođen je različitim vremenskim zonama, tako da čitalačkim radionicama, u zavisnosti od termina, mogu prisustvovati deca sa svih kontinenata. Obrađuju se odabrana dela srpske književnosti za decu. Sadržaj čitalačkih seansi realizuje se na kreativan način, kroz interaktivno čitanje, igrovne aktivnosti i veliku angažovanost dece.

Cilj Knjigobrojaca je razvoj i negovanje ljubavi prema književnosti, podsticanje čitanja sa razumevanjem (a samim tim i učenja), razvijanje komunikacijskih veština i osposobljavanje učenika da javno izlažu svoja zapažanja, misli i osećanja. Te radionice su interaktivne i često na njima gostuju poznati pisci i pesnici iz Srbije (među kojima su Jasminka Petrović, Dragana Mladenović, Uroš Petrović). To pruža mogućnost porodicama u dijaspori, od kojih mnoge nikada nisu posetile Srbiju, da se lično upoznaju sa piscima i pesnicima iz zemlje porekla. Ovakva druženja, koja omogućavaju učenje i negovanje srpskog jezika, su nezaboravni i vredni događaji za decu i porodice u dijaspori.