Početna Događanja Dani srpske kulture u Temišvaru

Dani srpske kulture u Temišvaru

U Temišvaru su, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata Republike Srbije u Temišvaru, počeli sedamnaesti Dani srpske kulture. Manifestaciju je otvorio ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević, naglasivši značaj održavanja Dana srpske kulture kao jedne od najvažnijih aktivnosti Srba u Rumuniji, sa tradicionalno bogatim kulturno-umetničkim programom koji okuplja Srbe, Rumune i predstavnike drugih zajednica, jačajući njihovu povezanost i prijateljstvo, prenosi  srpska ambasada u Bukureštu.

Ambasador je takođe istakao odličnu saradnju Saveza Srba u Rumuniji sa Ambasadom Srbije u Bukureštu i Generalnim konzulatom u Temišvaru, navodeći najvažnije kulturne događaje koji su ove godine zajednički organizovani, kao i one kojim će se srpska kultura  predstaviti do kraja godine u Bukureštu.

Kao jedan od najznačajnijih projekata, koji je u pripremnoj fazi elaboracije, ambasador Tomašević je označio izgradnju novog i savremenog školskog objekta u Temišvaru sa svim pratećim sadržajima, uključujući i internat u koji bi bila preseljena Teoretska gimnazija Dositej Obradović, koji se realizuje u saradnji Ambasade i Generalnog konzulata sa Srpskom pravoslavnom eparhijom temišvarskom i velikim dobrotvorom Dušanom Vilmsom, dobitnikom ovogodišnje Zlatne medalje za izuzetne zasluge u očuvanju srpske nacionalne manjine i unapređenje privrednih odnosa Republike Srbije i Rumunije, dodato je u Ambasadi RS u Rumuniji.

Prisutnoj publici je prikazan film „Bilo jednom u Srbiji” reditelja Petra Ristovskog, naišavši na odlične reakcije publike. Pre prikazivanja filma prisutnima su se obratili prefekt županije Timiš Mihaj Ritivoju, zamenik državnog sekretara za međuetničke odnose Dinćer Đafer, savetnik predsednika Županijskog saveta Timiš Dan Djakonu, savetnik gradonačelnika Temišvara Vasile Srbu, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov i arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske otac Marinko Markov.

U okviru Dana srpske kulture u Temišvaru, do kraja novembra će biti organizovano 15 različitih kulturnih događaja.

Ambasador Todorović na manifestaciji Dani srpske kulture u Temišvaru
Foto: Ambasada Republike Srbije u Rumuniji