Početna Događanja Liturgijsko sabranje i proslava krsne slave episkopa Kirila u parohiji Svete Trojice...

Liturgijsko sabranje i proslava krsne slave episkopa Kirila u parohiji Svete Trojice u Argentini

Episkop buenosajreski i južnoamerički Kirilo je zajedno sa vladikom karakaskim i južnoameričkim Jovanom iz Ruske Pravoslavne Zagranične Crkve, posetio je hram Svete Trojice u provinciji Ćako na sveroistoku Argentine.

Kako javlja Eparhija buenosajreska i južnoamerička povod za posetu je početak radova na postavljanju krovnog pokrivača na hramu Svete Trojice, kao i proslava praznika Svetog apostola Luke, krsne slave vladike Kirila. Arhijerejsku liturgiju vodio je vladika Jovan, a sasluživali su, pored episkopa Kirila, jeromonah Nikita (Vulić), nastojatelj manastira Svetog Nikole u Maćagaju, i protoprezviter Branko Stanišić.

Na početku bogosluženja, vladika Kirilo je rukoproizveo Jovana Beharana, pojca u crkvi Svete Trojice, za čteca. Liturgiju je ulepšalo skladno pojanje hora crkve Pokrova Presvete Bogorodice iz Asunsiona, Paragvaj, i monaha Nektarija (Miloševića), sabrata manastira Svetog Nikole u Maćagaju.

„Sveti apostol Luka je bio obdaren mnogim talentima. Bio je pisac, napisao je Jevanđelje i Dela apostolska, ali i ikonopisac i lekar ljubljeni, kako ga pominje apostol Pavle u svojim poslanicama, jer ga je upravo on pratio na misionarskim putovanjima koja je preduzimao. Apostol Luka je propovedao jevanđelje Hristovo i utvrđivao narod u veri, a isto to je činio i Sveti Petar Cetinjski koga danas takođe proslavljamo. U teškim vremenima otomanskih osvajanja Sveti Petar je utvrđivao narod u veri, borio se protiv onih koji su pokušavali da unište pravoslavlje, mirio braću, zidao hramove… I evo baš na ovaj dan kada slavimo ove velike svetitelje, upokojio se i jedan veliki čovek koji je u sebi objedinjavao talente svih gorepomenutih. Bio je to naš mitropolit Amfilohije, vi ga ovde znate kao misionara i utemeljitelja naše Bogom spasavane eparhije, kao ktitora ovog svetog hrama, ali on je bio i plodonosni pisac, jedan od najvećih teologa ovog veka, obnovitelj zapuštenih hramova, osnivač manastira i čuvar vere pravoslavne. Meni je drago što je ovde sa nama Preosvećeni Episkop g. Jovan, koji ga je odlično poznavao, Ja ću moju besedu danas skratiti kako bi vas on poučio. Dobro došao, dragi vladiko Jovane, dragi brate i saslužitelju”, rekao je vladika Kirilo.

„Velika mi je čast ukazana što sam u ovom prelepom hramu danas i što sam u prilici da proslavi zajedno sa vladikom Kirilom njegovu krsnu slavu. Mitropolita Amfilohija sam upoznao u Buenos Ajresu, mnogo puta smo bogoslužili zajedno, a onda sam 2016. godine po prvi put posetio Crnu Goru. Učestvovao sam u osvećenju hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru koji je podigao upravo mitropolit Amfilohije, a bogoslužio sam i u hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, jednom od najlepših i najvećih hramova u pravoslavnom svetu. Evo me danas u još jednoj njegovoj zadužbini, ovom prelepom hramu. Mitropolit Amfilohije je bio čovek žive vere, sejao je seme i iz tog smena je izrasla i ova mladica, ovaj hram Svete Trojice, a sada je na nama da se potrudimo da ona izraste u veliko stablo, pa da u njegovom hladu, po reči jevanđeljskoj odmaraju i ptice nebeske, anđeli i sile Božije (Mt.13,31-32)”, rekao je prisutnima vladika Jovan.