Početna Informacije Zlatna medalja za zasluge privredniku Dušanu Vilmsu i prof. dr Oktaviji Nedelku

Zlatna medalja za zasluge privredniku Dušanu Vilmsu i prof. dr Oktaviji Nedelku

Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević je, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Ambasadi uručio Zlatne medalje za zasluge privredniku Dušanu Vilmsu i prof. dr Oktaviji Nedelku.
Ambasador  Tomašević je zahvalio Dušanu Vilmsu za celokupan doprinos koji je pružio očuvanju srpske nacionalne manjine i unapređenju privrednih odnosa  Srbije i Rumunije, kao i na njegovoj spremnosti za nastavak takvih aktivnosti. Posebno značajnom ocenio je Vilmsovu želju da finansira izgradnju nove, najsavremenije srpske škole u Temišvaru, što je od nemerljivog značaja za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskog jezika i kulture u Rumuniji.

Prof. dr Oktaviji Nedelku, koja je pre svega nekoliko dana otišla u penziju, ambasador je zahvalio za ostvarene izuzetne zasluge u oblasti društvenih i humanističkih nauka, posebno u afirmaciji i promovisanju srpskog jezika i kulture u Rumuniji.

Uz prisustvo brojnih studenata i profesora Odseka za srpski jezik i književnost Katedre za slovenske jezike i kulturu Fakulteta za strane jezike Univerziteta u Bukureštu, ambasador Tomašević je profesorki Nedelku uručio pomenuto odlikovanje, poželevši joj srećan odlazak u penziju. Dodao je da se zajedničke aktivnosti Ambasade i Oktavije Nedelku ovde ne završavaju i da sa zadovoljstvom očekujemo predstojeću promociju knjige pripovedaka Ive Andrića, kao i buduće prevode koje profesorka priprema, prenosi Ambasada Republike Srbije u Rumuniji.

Foto: Ambasada Srbije u Bukureštu (na slici ambasador Tomašević i predrednik Vilms)