Početna Događanja Oktobarske boje u srpskoj dopunskoj školi u Francuskoj

Oktobarske boje u srpskoj dopunskoj školi u Francuskoj

Bajkoviti oktobar u pravom smislu te reči (i po bojama i po vremenu) iako je mamio da se provede na suncu i da se uživa bio je veoma radam za učenike i nastavnike Srpske dopunske škole u Francuskoj. Oni su imali mnogo aktivnosti i puno lepih događanja, uz divne priče i druženja na srpskom jeziku. Neke od njihovih aktivnosti prosledila nam je nastavnica Srpske škole u Parizu Milija Jevremović. Uživajte:

U nastavnim mestima širom Pariskog regiona i u Orleanu u oktobru se učilo o jeseni, zanimanjima i porodici. Uz ove tematske časove đaci su, podstaknuti pričom „Slon iz cipele” Dejana Aleksića, čiji je jedan metodički pristup predstavljen na stručnom seminaru održanom tokom leta, razgovarali o tome šta znače reči dom i identitet. Istaknuto je, u skladu sa ciljem dopunske nastave, da se uz svest o poreklu kroz život korača ponosno, čvrstim i sigurnim koracima.

Časovi u istočnoj i južnoj Francuskoj u Belforu, Sošou, Miluzu i Nici bili su obojeni jesenjim bojama, uz „putovanje” po Srbiji i otkrivanje njenih reka, planina, gradova, njene lepote i bogatstva. Uz stihove Čika Jove Zmaja đaci u Nici su usvajali nove reči sa čarolijama koje donosi kolorit jednog godišnjeg doba. Zajedničkim trudom i maštom kreirali su predivnu likovnu kompoziciju o jesenjim plodovima. Učenice Maja Radojević i Doroteja Popović iz Strazbura su kroz prezentaciju i svojim drugarima predstavile Letnji kamp u Tršiću 2022. godine. Majina i Dorina želja je da se nađu zajedno sledećeg leta na istom mestu i u još brojnijem društvu.

Kao rezultat nastavka saradnje sa Ansamblom narodnih pesama i igara Oro, u Pariskom regionu u Montreju i Obervilijeu održani su časovi posvećeni svadbenim običajima, sa posebnim osvrtom na tradiciju kumstva u leskovačkom kraju i usvajanje folklorne koreografije – koraka ,,četvoraka” tipičnog za jug Srbije. U Kulturnom centru Srbije u Parizu grupa učenica starijeg i delom srednjeg uzrasta sa posebnom pažnjom učestvovala je u razgovorima o modi, novinarstvu i srpskim kraljevima, čiji se spomenik nalazi u Parizu. Uz neobične pojedinosti iz života i stvaralaštva Milene Pavlović Barili i „radionicu“ crtanja koji je priredila Milica Tomić, studentkinja novinarstva u Beogradu i autorka modnog magazina „La vie en rose”, napravljena je „šetnja” kroz epohu – od Požarevca i Beograda do evropskih gradova.

Festival stripa bio je povod za pokazivanje maštovitosti povodom „Fantazije uma” Uroša Petrovića. Stripove je pripremilo sedam učenica iz Pariza i Orleana, a u čitanju i tumačenju priče, koja je scenario za strip, vodile su ih nastavnice. Radovi su objavljeni na sajtu.

Foto: FB Srpska škola u Francuskoj

U Crkvi Svetog Save u Parizu patrijarh srpski Porfirije ustoličio je episkopa zapadnoevropskog Justina. Svetoj liturgiji prisustvovala je srpska dopunska škola, koja se, u ovom istorijskom sabranju srpskog življa, sveštenstva i zvaničnika, susrela sa dragim prijateljima, kolegama i saradnicima. Obeležavanju crkvene slave u Crkvi Svete Petke u Bondiju pridružile su se nastavnice koje izvode nastavu za blizu 100 učenika u prostorijama crkve.

Savet roditelja u Pariskom regionu, koji čine predstavnici grupa iz svakog nastavnog mesta, doneo je i za ovu školsku godinu inventivne predloge sa ciljem unapređenja dopunske nastave na srpskom jeziku. Nastavnički aktiv, ponosan na ostvarenu saradnju sa đačkim porodicama i dosadašnje rezultate, u vedroj atmosferi sastanka zaključio je da je budućnost srpskog nacionalnog identiteta van matice zasnovana na obrazovanju generacija na srpskom jeziku i ujedinjenom delovanju države i srpske dijaspore u Francuskoj.