Početna Najave Prvi festival Minja Subota DKCB za decu – vokalne soliste iz Srbije...

Prvi festival Minja Subota DKCB za decu – vokalne soliste iz Srbije i dijaspore

Prvi Festival „Minja Subota”, namenjen deci – vokalnim solistima, održaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd, u saradnji sa Fondacijom „Minja Subota”, u utorak 8. novembra, od 18 časova, na dan rođenja jednog od naših najznačajnih stvaralaca za decu – Milana Minje Subote.

Na konkurs za učešće na festivalu prijavilo se preko sto dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do četrnaest godina, od kojih je sedamnaest osvojilo sto poena prilikom žiriranja stručne komisije. Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Žiri festivala radio je u sastavu eminentnih umetnika, muzičkih pedagoga, kompozitora i dirigenata – Leontina Vukomanović (urednica festivala), Snežana Despotović (muzička urednica festivala), Mirjana Miličić Prokić (muzički pedagog) i mr Nevena Ivanović (dirigent Hora DKCB).

Po rečima Leontine Vukomanović, festival je nastao kako bi se sačuvalo dragoceno muzičko nasleđe koje je Minja Subota stvorio. „Cilj festivala je da sačuvamo zaostavštinu istaknutog autora za decu, da podstaknemo decu da pevaju dečje pesme koje poseduju vaspitne i estetske vrednosti, da negujemo pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano i izborimo se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi”, istakla je Leontina Vukomanović.

Na završnici festivala pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije. Pored pobednika festivala, koji dolaze iz Herceg Novog, Niša, Novog Sada, Ćuprije, Smedereva, Šapca, Koceljeva i Beograda, u programu će učestvovati hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, hor Čarolija, Tijana Dapčević, Ivana Peters, Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Leontina Vukomanović.

Ulaz je slobodan. Utorak, 8.11.2022. 18.00 časova, Velika sala Donka Špiče DKCB