Početna Događanja „Rolerkoster” u Beču okupio Srbe

„Rolerkoster” u Beču okupio Srbe

U pozorištu Akcent u Beču juče, 6. novembra publika je imala priliku da uživa u predstavi beogradskog pozorišta Atelje 212 Rolerkoster, autorke Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj.

„Ekipa mladih glumaca, predvođena sjajnom Darom Džokić, izmamila je pregršt različitih emocija prisutnih. Predstava je zanimljiva, savremena i odslikava našu svakodnevnu trku sa vremenom i životom, stres i kako autorka reče „kao da smo na rolerkosteru”. Teme koje su obrađene u ovom pozorišnom komadu su na jedan originalan način prikazale, kako društvene promene utiču na pojedince, problem identiteta mladih generacija odraslih u rasejanju, manipulisanje verom, radi postizanja određenih životnih ciljeva, zatim problematiku mešovitih brakova, u kome se postavlja pitanje, šta će biti naslednici kad odrastu, kojoj će se naciji i veri prikloniti, sudari generacija i njihova mimoilaženja u eri Fejsbuka, Tik-toka i drugih društvenih mreža. Stiče se utisak da se kroz predstavu proteže pitanje upotrebe robota i veštačke inteligencije i njene uloge u budućnosti u životu savremenog čoveka. Svedoci smo svođenja socijalnih kontakata na minimum, koje su nam zamenili ekrani savremene tehnološke i informatičke revolucije. Uz humor, posetilac pozorišne predstave, doživljava na trenutke i strah od budućnosti koja, će po svoj prilici, biti puna neizvesnosti, a na nju moramo da budemo spremni. Što se pre na nju naviknemo, biće za sve nas bolje”, izjavila je za srpske medije prof. Svetlana Matić, veliki društveni aktivista u Beču, pisac i pesnik, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhemina Mina Karadžić.

Foto: arhiva S. Matić

Ona je dodala da je ova pozorišna predstava bila divna prilika da se sretnu veoma draga lica poput mrTamare Karjuk Drahoš, Mileve Džokić, Dragane Baltić, Snežane Vesković, Vere Marjanović, Bore Kapetanovića, koji je jedan od organizatora ove savremene pozorišne predstave i mnoge druge. „Poseban utisak je ostavio susret i fotografisanje sa grupom glumaca nakon predstave, koju su činili: Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihajlović i Teodor Vinčić”, dodala je prof. Svetlana Matić .