Početna Događanja U Beogradu održan prvi Festival Minja Subota

U Beogradu održan prvi Festival Minja Subota

Na velikoj sceni Donka Špiček Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB) večeras je održan prvi Festival Minja Subota, organizovan u saradnji sa Fondacijom Minja Subota za decu- vokalne solista iz Srbije i dijaspore. Po rečima Marije Damjanović, članice Upravnog odbora Fondacije Minja Subota, Minja je uvek isticao kako deca zaslužuju samo najbolje. „Nije potrebno mnogo vremena da se primeti kako uprava i svi zaposleni u ovoj, za Beograd i Srbiju, najstarijoj i najvažnijoj dečijoj instituciji – Dečjem kulturnom centru Beograd, rade kao jedan svim srcem i dušom da tako zaista i bude. Oslonjeni na njihovu podršku, i mi kao fondacija rastemo, učimo i razvijamo se, u želji da podržimo muzički razvoj najmlađih, negovanje muzičke kulture, učenje, druženje i pravilan emocionalni razvoj. To svakako nije slučajno, već sasvim prirodno jer je Minja nalazio neizmerno zadovoljstvo u ukazanoj časti da više godina obavlja funkciju predsednika UO Dečjeg kulturnog centra Beograd i da to, kao neku vrstu krune svoje bogate karijere, iskoristi da zajedno sa vrednim ljudima iz DKCB realizuje niz originalnih programa. Naša želja je da očuvamo uspomenu na Minju kroz pokušaj da makar malo koračamo njegovim stopama, da budemo aktivni u misiji oplemenjivanja koje dečijoj ali i svakoj drugoj duši može da pruži samo lepa muzika”, istakla je Marija Damnjanović.

„Namenjen deci – vokalnim solistima, festival je osmišljen sa idejom da se sačuva dragoceno muzičko nasleđe koje je Minja Subota ostavio deci. Na konkurs za učešće na festivalu prijavilo se preko sto dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do četrnaest godina, od kojih je sedamnaest osvojilo sto poena prilikom žiriranja stručne komisije”, poručili su iz DKCB.

Foto: Dečji kulturni centar Beograd

 Pobednici iz Herceg Novog, Niša, Novog Sada, Ćuprije, Smedereva, Šapca, Koceljeva i Beograda prikazali su svoje umeće na velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd, koju su ovoga puta imali priliku da dele sa Tijanom Dapčević, Ivanom Peters, Predragom Vukovićem Peđolinom, Leontinom Vukomanović, Horom Dečjeg kulturnog centra Beograd i Horom Čarolija. Program su uveličali pesnici Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić i Slobodan Stanišić, koji su se sa Minjom Subotom decenijama družili i zajedno stvarali za decu.