Početna Događanja Vladika Grigorije održao tribinu u Nirnbergu

Vladika Grigorije održao tribinu u Nirnbergu

Episkop diseldorfski i nemački dr Grigorije boravio je u višednevnoj kanonskoj poseti Crkvenoj opštini Nirnberg, gde je u nedelju u hramu Svetih Kirila i Metodija služio svetu arhijerejsku liturgije. Nakon pročitanog odeljka iz jevanđelja po Luki, vladika se obratio prisutnom narodu, a nakon toga održao je i duhovnu tribinu pod nazivom „Iz nemoći monahove kocke. Ono što je istinito najmanje je verovatno”. Pored episkopa Grigorija na tribini je učestovao i dr Rastko Jović, vanredni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je bio i glavni izlagač na ovoj tribini. On je prisutnima izneo svoje viđenje duhovnog puta i razvoja glavnog junaka romana Nebeska dvorišta.

Kako je preneo eparhijski sajt po mišljenju dr Jovića „razvojni proces tipičan za gotovo svakog vernika: početna faza ovog puta predstavlja razumevanje Boga kao „Boga pravde”, što je slika kojom, svojim očekivanjima, opterećujemo i samoga Boga, ali pre svega sebe, budući konstantno pod pritiskom osećanja sopstvene grešnosti, nedostojnosti i zaslužene kazne. Konačan cilj koji, međutim, treba da dostignemo je shvatanje Boga kao „Boga ljubavi”, koji nas voli do te mere da je samo zbog nas umro na krstu. Ovo je u suštini put oslobođenja, koji ipak nije lak, budući da je nama ljudima često lakše da se slepo držimo pravila i propisa, jer se tako oslobađamo tereta lične odgovornosti, koja je nužni nusprodukt hodenja putem slobode”.

Nakon izlaganja dr Jovića, vladika Grigorije je navođenjem brojnih anegdota iz svog višedecenijskog pastirskog života praktično potvrdio profesorove uvide, pozvavši prisutne od sveg srca i u svoje ime da se oslobode preopterećenosti ličnim slabostima i u svoje srce iskreno prihvate Boga ljubavi, u kome i sa kojim sve naše slabosti i krivice postaju premostive.

Foto: Eparhija nemačka