Početna Događanja Proslavljena parohijska slava u Vićenci

Proslavljena parohijska slava u Vićenci

Sveti apostol Luka zaštitnik srpske parohije u Vićenci u Italiji proslavljen je minulog vikenda. Na ovom velikom prazniku za Srbe u Vićenci svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop austrijsko-švajcarski i italijansko-malteški Andrej uz pratnju protojereja-stavrofora Raška Radovića iz Trsta, Duška Nedića iz Doboja, nadležnog sveštenika protojereja Dalibora Đukića i đakona Vlade Mojevića iz Doboja.

Kako navodi eparhija posebnu čast proslavi parohijske slave ukazali su svojim prisustvom veliki prijatelji našeg naroda u Venetu sveštenici Rimokatoličke crkve monsinjor Đusepe Dal Fero, dugogodišnji delegat Rimokatoličke crkve za odnose sa pravoslavnima, njegov naslednik don Đanluka Padovan, don Mariano Lovato paroh u Arzinjanu. Svetoj liturgiji prisustvovala je Generalni konzul Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković kao i predsednici i predstavnici svih Crkvenih opština na teritoriji Italije.

Tokom svete liturgije Episkop Andrej se obratio prisutnim vjernicima prigodnom besedom govoreći o liku i delu Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Kumovi ovogodišnje slavi bili su Gradimir i Dobrila Despić, čija je slavska obeležja osveštao i slavski kolač prerezao vladika. Nadležni sveštenik Dalibor Đukić pozdravio je sve prisutne goste izražavajući veliku zahvalnost horu iz Doboja koji su svojim umilnim pojanjem doprinijeli toržestvu bogosluženja. Otac Dalibor je kao i svake godine pozvao sve prisutne goste i parohijane na zajednički ručak koji se ove godine održavao u Trisinu.

Tokom ove posete Vićenci, vladika Andrej posetio je novokupljeni parohijski centar i izrazio svoje oduševljenje i nameru da pomogne obnovu centra kako bi isti što pre bio stavljen u funkciju.

Foto: CO Vićenca