Početna Događanja Proslava parohijske slave u Klagenfurtu

Proslava parohijske slave u Klagenfurtu

Crkvena opština u Klagenfurtu u  Austriji obeležila je svoju parohijsku slavu Prepodobnu majku Paraskevu. Proslava je počela svečanim dočekom episkopa Andreja i večernjem bogosluženjem koje je služio sveštenik rumunske crkvene opštine Svetog Dimitrija, Visarion Ipati. Pevnicu je predvodio vladika Andrej zajedno sa domaćim pojcima. Nakon večernje službe za sve prisutne pripremljena je trpeza ljubavi. Sutradan, svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop austrijsko-švajcarski Andrej uz sasluženje parohijskog sveštenika Ljubomira Radovanova, kao i uz učešće studentskog hora iz Graca i prisustvo mnoštvo vernika naše Eparhije.

Čast ovoj proslavi ukazali su svojim prisustvom i paroh starokatoličke crkve, mg Erih Ikelshaimer kao i paroh rimokatoličke mosburske parohije, Volfgang Rosler.

Tokom svete liturgije episkop Andrej se obratio prisutnim vernicima prigodnom besedom govoreći o liku i delu Svete Paraskeve.  Potom su osveštana slavska obeležja ovogodišnjih domaćina Ilije i Biljane sa svojom decom, Gordanom, Danicom i Oliverom Radaković. Kumovi naredne slave su Bojan i Vedrana Stokić sa sinom Tadejom.

Nadležni sveštenik Ljubomir, pozdravio je sve prisutne goste i parohijane, a uz to kao i svake godine pozvao ih na zajednički ručak koji se ove godine održavao u prelepoj sali gradskog sajmišta. Proslava parohijske slave nastavljena kasnije posetom univerzitetske biblioteke i posetom Feldenu uz učešće velikog broja parohijana. Vladika Andrej posetio je gradsku kuću i razgovarao je sa gradonačelnikom Kristijanom Šajderom i zamenikom gradonačelnika Alojzom Dolinarem. Vladika se upisao i u zlatnu knjigu grada.



Foto: CO Klagenfurt