Početna Kultura 95 umetnika iz 11 zemalja izlažu u Kući kralja Petra

95 umetnika iz 11 zemalja izlažu u Kući kralja Petra

Međunarodna grupna izložba „Likovna kompozicija” autorski projekat tri umetnice, Nataše Budimlije Krstić, Aline Gadomski Todorović i Milice Savić, otvorena je u beogradskom spomen-muzeju Kuća kralja Petra Prvog Oslobodioca. Ljubitelji umetnosti mogu da uživaju u delima 95 umetnika iz 11 zemalja sveta (Srbija, SAD, Australija, Velika Britanija, Belgija, Španija, Nemačka, Grčka, Severna Makedonija, Bugarska, Bosna i Hercegovina). Na izložbi, pored eminentnih umetnika iz Srbije, zastupljeni su i višestruko, širom sveta nagrađivani umetnici majstori, danas profesori na likovnim akademijama u Beogradu, Nišu, Sofiji, Florini ili pak u prekookeanskom Melburnu.

Izuzetnost izlagača koji su se odazvali na poziv tri srpske umetnice, podstakla je organizatorke da upravo ovom prilikom dodele novoosnovanu nagradu iz oblasti likovnih umetnosti „Velizar Krstić”. Prvi dobitnik ove nagrade, posvećene spomenu na ličnost i likovno delo koje nam je ovaj znameniti srpski slikar zaveštao, je profesor iz Bugarske Vasil Kolev – Vassilo.

Umetnički savet izložbe je za izuzetno ostvarenje iz oblasti grafike pohvalio i mladu umetnicu Isidoru Jancić. Izložba je otvorena do 21. novembra 2022. godine.

Autorke izložba

Foto: D. Savić 1); P. Karasović 2)

Za portal Rasejanje.info Predrag Karasović