Početna Događanja U Hamburgu otvorena izložba „Vuk i Nemci”

U Hamburgu otvorena izložba „Vuk i Nemci”

Izložba „Vuk i Nemci”, koja je nastala je na inicijativu ambasadorke Republike Srbije u Berlinu dr Snežane Janković i koja se ove godine, do kraja decembra prikazuje i u Minhenu, otvorena je četvrtak na Univerzitetu u Hamburgu. Izložbu je sačinila je Vukova zadužbina u Beogradu i predstavlja svojevrsno svedočanstvo o saradnji Vuka Stefanovića Karadžića sa znamenitim Nemcima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih. Izložba je ujedno i svedočanstvo o Vukovom vremenu koje je pre gotovo 200 godina proveo u Nemačkoj.  Izložbu su organizovale Ambasada Republike Srbije u Berlinu i Vukova zadužbina. Letos je najavljeno da će nakon postavke u Bavarskoj državnoj biblioteci izložba gostovati i u drugim univerzitetskim i kulturnim centrima širom Nemačke. Najavljeno – urađeno. Svi zainteresovani će na Univerzitetu u Hamburgu ovu izložbu moći se pogledaju do 10. decembra 2022. godine. Potom su planirana prikazivanja u Berlinu, Jeni, Haleu…

Na svečanom otvaranju na Univerzitetu u Hamburgu, u ime ove institucije prisutnima se obratio prof. dr Robert Hodel, direktor Instituta za slavistiku, koji je ukazao na značaj prevodilačkog opusa Getea, Jakoba Grima i čitave plejade prevodilaca koji su došli posle njih za upoznavanje nemačke i evropske javnosti sa srpskom i južnoslovenskom narodnom književnošću.

Ambasadorka Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je, obraćajući se prisutnima, istakla da je saradnja Vuka Кaradžića sa velikanima nemačke kulture pre čitava dva veka rezultirala duhovnim i kulturnim prožimanjem naših naroda, obogativši nemački kulturni prostor znatiželjom i interesovanjem za srpsku narodnu književnost. Ona je rekla da su Ambasada Srbije u Berlinu i Vukova zadužbina ovom izložbom želele da približe publici, kako onoj u Nemačkoj, tako i onoj u Srbiji, činjenicu da ispod taloga istorije i teških momenata, kojima su povremeno obeleženi srpsko-nemački odnosi, postoji jedna ovakva riznica međusobnog razumevanja, uvažavanja i želje za boljim upoznavanjem.

Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu

U ime Vukove zadužbine obratio se prof. dr Boško Suvajdžić, jedan od koautora izložbe i predsednik Upravnog odbora Vukove zadužbine. On je upoznao prisutne sa procesom nastajanja izložbe i proveo je publiku kroz najvažnija mesta, likove i događaje koji su obeležili Vukovu saradnju sa intelektualnom elitom Nemačke u 19 veku. Naglasio je da Vukova saradnja sa nemačkim piscima, filozofima i istoričarima tog doba rađala plodove i generacijama kasnije, stvarajući prvu podlogu za plodonosan prevodilački rad i upoznavanje nemačke javnosti sa srpskom književnošću.

Gost na otvaranju bila je i dr Jasmina Mitrović Marić, ambasador Republike Srbije u Кraljevini Danskoj, koja je publiku upoznala sa Vukovim kontaktima i sa danskim piscima tog doba, ilustrujući uticaj i domete Vukovog rada među intelektualnom elitom ondašnje Evrope.  Među mnogobrojnim posetiocima, otvaranju izložbe prisustvovali su profesori i studenti slavistike Univerziteta u Hamburgu, predstavnici nemačkih kulturnih i obrazovnih institucija, među kojima je bila i dr Olga Elermajer Životić, istaknuti slavista i docent u penziji Univerziteta u Hamburgu. Takođe, otvaranju je prisustvovala i generalni konzul u Hamburgu Nataša Rašević, a odazvali su se i brojni ugledni predstavnici srpskog rasejanja, članovi društava Nikola Tesla I Mladost iz Hamburga, Srpskog kulturnog centra iz Bremena, sveštenici iz crkvene opštine u Hamburgu, nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Hamburga i Bremena, lekarka Nadežna Basara i mnogi drugi. Kako navodi Ambasada Srbije u Berlinu otvaranje izložbe u Hamburgu je podržalo nemačko Društvo za Jugoistočnu Evropu.