Početna Događanja Odana pošta palim srpskim borcima u Velikom ratu u Salanšu u Francuskoj

Odana pošta palim srpskim borcima u Velikom ratu u Salanšu u Francuskoj

Nakon 30 godina, minulog vikenda je odana čast palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu u mestu Salanš u Gornjoj Savoji u Francuskoj. Zahvaljujući Jasmini Milić, učiteljici Srpske dopunske škole i članovima udruženja 9 Jugovića, uz predstavnike Srpske pravoslavne crkve povodom Dana primirja uz poštu palim srpskim borcima na Solunskom frontu služen je i parastos.

Na groblju u mestu Salanš članovi nekadašnjeg Udruženja Jugoslovena su, povodom 65.-ogodišnjice proboja Solunskog fronta 1983. podigli  spomen ploču nad grobom 15-oro poginulih srpskih boraca Velikog rata. Među sahranjenima je jedna žena. Raspadom tadašnjeg udruženja prestalo je sa odavanjem počasti slavnim srpskim ratnicima. Ove nedavno, po osnivanju udruženja 9 Jugovića, sve se drugačije odvija. Ne samo da je počela sa radom Srpska dopunska škola (sa preko 60 đaka), već su i mnoge aktivnosti zaživele, kao i sećanje na slavne pretke, koji su svoje živote boreći se za slobodu svoga naroda, ostavili u tuđini. „Obični ljudi, đaci, profesor, studenti, poneki vojnik i među njima jedna žena koja se zvala Leposava.

To su borci koji su probili frontove za odbranu otadžbine jer su se borili junačkim srcem, čvrstom verom i krstom, svojom krsnom slavom i ikonom, svojom Moravom i Drinom, svojim selom i ognjištem.

Kako je njihova prekretnica kroz koju su ušli u istoriju, kakvu svet još nije video, bio Solunski front, tako je naše danas – simbol postojanja, sazidano od zahvalnosti vredan svih naših života i svih naših puteva slobode. Ova naša svetlost sadašnjosti, to je svetlo koje dopire iz prošlosti i naših slavnih predaka; dužnost nam je da prenosimo istinu, da prenosimo istoriju, tradiciju i kulturu našoj deci. Ne smemo da zaboravimo korene, jer bez korena nijedno drvo ne živi!”, poručili su iz udruženja 9 Jugovića.

Foto arhiva M. Milanović, S. Đurić, G. Ilić Benke i D. Milojević

Oni su organizovali zajedničku povorku svi učesnika koji su želeli da odaju poštu. Od svojih prostorija uputili su se do groblja, noseći srpske zastave. Povorka do groba boraca je bila predvođena decom, koja su nosila u bele i crvene hrizanteme.

Sveštenik Goran Ilić Benke, koji je ovim podovom došao iz Liona održao je pomen i parastos nad grobom, dok su okupljeni u rukama držali zapaljene sveće. Sekretar udruženja Slobodan Đurić, održao je govor u čast poginulih istakavši da je nedopustivo zaboraviti našu istoriju i naše slavne pretke, dok je Boban Bilbija u ime udruženja položio venac na grob ratnika. Minutom ćutanja svi prisutni odali su počast borcima za slobodu.

Najmlađi su hrizanteme i sveće položili na grob, a potom su predvođeni svojom učiteljicom Jasminom izveli kratak program palim borcima u čast. Otpevali su himnu naših slavnih predaka iz Velikog rata Tamo daleko, koja je izazvala bujicu emocija kod svih prisutnih. Odrecitovali su nekoliko lepih pesama. Školski probram završen je pesmom Ovo je Srbija.

Otac Goran Ilić Benke je po završetku ceremonije pozdravio sve prisutne zahvalivši im na uloženom trudu i volji da se nakon trideset godina zaborava ponovo ukaže dostojna počast srpskim borcima za slobodu. Zahvalio je takođe i na trudu zajednice Srba u Gornjoj Savoji da se uspostavi crkveni život u kraju. On je obavestio prisutne, da se po blagoslovu novopostavljenog vladike zapadnoevropskoj Justina, svake treće nedelje u mesecu održava bogosluženje u crkvi San Pjer u mestu Ajz.