Početna Događanja U Sen Mandrijeu na Azurnoj obali odana počast palim srpskim borcima u...

U Sen Mandrijeu na Azurnoj obali odana počast palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu

Predstavnici Francusko-srpskog udruženja iz Nice na čelu sa predsednikom Vladanom Radovanovićem odali su poštu palim Srbima iz Prvog svetskog rata u gradiću Sen Mandrije na Azurnoj obali. Podovom Dana primirja i pobede u Prvom svetskom ratu opština grada Sen Mandrije decenijama održava svečanu komemoraciju. Položeni su venci i cveće u more, u čast nastradalih mornara i vojnika na francusko-italijanskom groblju, na kome počivaju vojnici i mornari iz Prvog i Drugog svetskog rata – 1024 francuskih, 22 srpskih, 18 grčkih, 16 ruskih i jedan bugarski. Nakon zvaničnog programa, organizovanog od strane predstavnika grada Sen Mandrije dat je pomen i služen parastos srpskim vojnicima. Pomen i parastos je služio đakon Igor Vujisić iz Nice.

Predsednik Francusko-srpskog udruženja Vladan Radovanović položio je venac sa Filip Manžarom, počasnim konzulom Srbije u Nici. Vence su takođe položili predstavnici Srba iz udruženja Mir – Dejan Trajković i Petar Prvi – Milica Milutinović ( predsednica). Na ovogodišnjom komemoraciji okupio se veći broj Srba nego prethodne godine. Ponovo su došli iz raznih mesta poput Marseja, Tulona, Nice, Kana…Nakon svečanog dela gradonačelnik Sen Mandrijea Žil Vensan ugostio je srpsku delegaciju uz čestitke za srpsku brojnost i odličnu organizaciju.

Do prošle godine o srpskom vojnom groblju se starao Ostoja Velimir (85), koji je decenijama negovao groblje, humke, organizovao razne komemoracije ne samo na Dan primirja već i na druge važne praznike, na čemu su mu Srbi veoma zahvalni. Od ove godine brigu o srpskom vojnom groblju u gradiću Sen Mandrije preuzelo je Francusko-srpsko udruženje iz Nice.