Početna Događanja Vladika Kirilo osveštao prvi pravoslavni hram u Ekvadoru

Vladika Kirilo osveštao prvi pravoslavni hram u Ekvadoru

Lepa vesti stigla je iz Ekvadora da je vladika Kirilo, minule nedelje, osveštao naš prvi pravoslavni hram.  On je predvodio arhijerejsku službu a sasluživali su mu arhimandrit Rafailo, protojerej-stavrofor Danilo iz Patrijaršije rumunske, jeromonah Simeon iz Patrijaršije srpske iz Medelina, Kolumbija, i đakon Vasilije, koga je Vladika u toku liturgije rukopoložio u čin sveštenika, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska na Cetinju.

Veliko osvećenje hrama okupilo je veliki broj vernika, kojima se episkop buenosajreski i srednjo-južnoamerički Kirilo zahvalio a posebno svima koji su učestvovali u izgradnji hrama i osnivanju parohije. On je posebno napomenuo da je tom „najznačajniju ulogu imao blažene uspomene mitropolit Amfilohije”. Zaslužnima su uručene arhijerejske gramate i zahvalnice, dok je rumunski sveštenik Danilo darivao hramu ikonu Gospoda Isusa Hrista i nekoliko knjiga.

Tokom liturgije vladika Kirilo je miropomazao sedam novih članova crkve koje je krstio arhimandrit Rafailo. Nakon pripremanja svete trpeze, u nju su položene mošti svetih mučenika Trifuna, Stanka, Kandida, Ursule i Varvare. Vladika Kirilo je osvetio i potpisao pet antiminsa. Značajnom događaju za Gvajakil i ceo Ekvador prisustvovali su i ambasador Rumunije i počasni konzuli Rumunije i Srbije.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska