Početna Najave Danas se u Stavangeru u Norveškoj održava manifestacija – Hrana iz Srbije

Danas se u Stavangeru u Norveškoj održava manifestacija – Hrana iz Srbije

Udruženje Srba u Rogalandu Ivo Andrić u Norveškoj organizuje danas od 12 do 16 časova manifestaciju Kulturkafe – Hrana iz Srbije (Brødregata 16, 4012 Stavanger). U 13 časova počinje kulturni program folklornim nastupom mladih igrača ansambla Opančići. U 14 časova je norveška premijera srpskog dokumentarnog filma Lilanje u Loznici , Turističke organizacije Loznice. Film i dalje učestvuje na festivalima širom sveta a već je nagrađen na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Zagrebu i Beogradskom turističkom i MICE forumu. U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na ovom manifestaciji će biti podeljeni besplatni flajere i brošure sa turističkim ponudama i lepotama Srbije.
Posetioci će moći i da vide i da kupe divne ručno oslikane unikatne svilene marame, umetnice Aleksandre H. Milošević, koja je specijalno, za ovu priliku oslikala marame sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira u batik tehnici s voskom. Pored marama, mogu se kupiti i unikatno ručno tkani i vezeni proizvodi kao što su jastučnice, papuče, rukavice i suveniri sa srpskim motivima. Proizvode su pravile vredne žene iz radionice Etno mreže, koje se trude da očuvaju i od zaborava otrgnu stare srpske tehnike vezenja i tkanja.

Predstavnici Udruženja Srba u Rogalandu Ivo Andrić će ponuditi i bogat izbor jela. Na jelovniku se nalazi supa, sarma, gulaš, burek, razne pite i peciva, kajmak, čvarci, salate, kolači, kao i razne vrste pića.  

Foto: FB Udruženje Srba u Rogalandu Ivo Andrić