Početna In Memoriam Preminuo akademik Milovan Danojlić

Preminuo akademik Milovan Danojlić

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 23. novembra 2022. godine u Poatjeu (Francuska), u 85. godini, preminuo njen redovni član Milovan Danojlić (Ivanovci, kod Ljiga, 3. jul 1937), jedan od naših najplodnijih i najuspešnijih pisca i jedan od naših najbudnijih mislilaca.

Diplomirao je 1973. godine na Odseku za romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu (Grupa za francuski jezik i književnost). Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima „Borba” i „Politika”, u nedeljnicima NIN i „Pečat” i brojnim književnim časopisima. Od 1984. godine živeo je u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu.

Danojlić je objavio više od 70 dela, među kojima su poezija, proza i esejistika. Poseban doprinos dao je srpskoj poeziji za decu. Priredio je i preveo veliki broj knjiga za decu, a prevodio je i dela Šekspira, Bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Paunda, Jejtsa, Joneska, Klodela.

Za inostranog člana SANU izabran 2000, za dopisnog 2015, a za njenog redovnog člana 2018. godine. Bio je predsednik Srpske književne zadruge (od 2013) i osnivač i član Upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu. Pod okriljem „Adligata” od 2009. godine nalazi se njegov legat.  

Milovan Danojlić je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: Zmajeva nagrada; NIN-ova nagrada; Oktobarska nagrada grada Beograda; Nagrada SANU iz Fonda Branka Ćopića; Nagrada Zadužbine Desanke Maksimović; Književna nagrada „Neven“; Vitalova nagrada; Nagrada „Bora Stanković“; Disova nagrada; Žička hrisovulja; Izviickpa Njegoševa; Nagrada „Rade Drainac“; Nagrada „Isidora Sekulić“, Orden Svetog Save i druge.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kao i za srpsko društvo i sveukupnu nacionalnu kulturu.

Izvor: SANU