Početna Događanja Natalijina ramonda opet procvetala u Bavarskoj

Natalijina ramonda opet procvetala u Bavarskoj

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, aktiv nastavnica Bavarske dogovorio se da sa učenicima u okviru vannastavnih aktivnosti snimi interni video materijal i napravi jedan muzički video.

U ovoj aktivnosti učestvovala su deca nastavnica koje predaju u dopunskim školama na srpskom jeziku u Bavarskoj. To su učenici nastavnica Aleksandre Cvetković, Tatjane Hot, Gordane Budiše, Ivane Đurić i Branke Stanojević. Ingolštat, Minhen, Rozenhajm, Pasau i Nirnberg zajedničkom energijom koja nas je terala kao vojnike koji su probijali Solunski front, ujedinio je decu koja su glasom i olovkom oživela prošla vremena.

„Ovo je Srbija” nazvan je interni video materijal, istoimena pesma koja peva glasovima ratnika iz Prvog svetskog rata, nagnala je nastavnice na ideju da naprave video materijal. Iako nastavnice nisu potkovane znanjem iz sveta pravljenja i sastavljanja muzičkog sadržaja, aktivnost je završena uspešno. Deca su bila veoma pripremljena na izazov koji ih je čekao. Svi su naučili tekst i potrudili se da pokažu svoja glasovna umeća. Nastavnice su im bile podrška i bodrile su ih svakog trena.

Tako je ovog novembra 2022. godine nastao interni video materijal koji se zove „Ovo je Srbija”, ali za razliku od vrsnih pevača, pevaju pesmu deca koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Bavarskoj. Ovaj vid nastave podržan je od strane Ministarstva prosvete, kulture i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Pored muzičkog dela deca su bila aktivna i oko likovnog stvaralaštva. Tako su opet, negde daleko, u celoj Bavarskoj „procvetale” Natalijine ramonde, oživele su vojvode iz Prvog svetskog rata, oživele žene koje su se hrabro borile rame uz rame sa vojnicima 1914. godine. Deca su pored ovih aktivnosti uradila i interaktivne listiće koje su pripremile nastavnice i tako utvrdili gradivo.

Da je istorija Srba bitan faktor koji veoma interesuje decu, pokazuje znanje koje su pokazali prilikom provere.

Nastavnice su veoma zadovoljne ishodima ovakvog vida nastave i mogu da poruče za kraj jedan citat iz gore pomenute pesme: „…ponesi odavde jedan cvet, nek svi vide, nek zna ceo svet!”.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Aleksandra Cvetković


Foto: Srpska škola u Bavarskoj