Rade Bakračević iz Maribora ovogodišnji dobitnik Tesline zlatne medalje


Teslina naučna fondacija iz Filadelfije dodelila je inženjeru Radetu Bakračeviću iz Maribora visoko prestižno priznanje Teslinu zlatnu medalju. Uz priznanje stigla je i zahvalnica „za sve dobro što je radio u životu. Rade je prvi čovek iz Slovenije, koji je dobio ovo visoko priznanje”, naveo je Savez Srba u Sloveniji, gde je Rade predsednik nadzornog odbora.

„Svetski i srpski genije Nikola Tesla, tvorac naše budućnosti, predvideo je da će čovečanstvom vladati harmonija i neprekidno kruženje pozitivne energije. Takav čovek, pun pozitivne energije, koji gaji harmoniju u životu štajerskih Srba i Slovenaca, koji spaja Maribor i Kraljevo i drži na vezi Sloveniju i Srbiju, jeste Rade Bakračević. On Teslin zavet o čovečanstvu nosi u sebi i svakim danom pokušava da ga pretvori u stvarnost. Rade Bakračević je Teslin čovek, on je pripadnik Teslinog srpskog naroda širom planete Zemlje. Zbog svega ovog Teslina naučna fondacija iz Filadelfije je Radetu Bakračeviću, prvaku Štajerske zajednice i predsedniku Nadzornog odbora Saveza Srba Slovenije, dodelila Teslinu zlatnu medalju. Bakračević ja dao sebe za Srbiju i Sloveniju, za opštu dobrotu, kojom se vodio i genije Nikola Tesla”, istakao je Savez Srba Slovenije.

U Sloveniji se zna da je Rade Bakračević novinar, pisac, veliki srpski aktivista, poslovni čovek, zagovornik kulture. U rodnoj Raškoj i Kraljevu se školovao, diplomirao Metalurškom fakultetu u Ljubljani. Ostao da živi u Sloveniji, nakon par godina provedenih u firmi Mahnohrom započeo sopstveni biznis.
Ujedno se bavio novinarstvom, pisao je za mnoge listove u Srbiji kao dopisnik iz Slovenije. Bio je glavni i odgovorni urednik srpskih novina Mostovi i srpskih novina Kontakt u Sloveniji. Sada je glavni i odgovorni urednik Štajerskih novosti Srpskog kulturnog društva iz Maribora, koje dodeljuje nagradu Zlatno pero novinarima, piscima i umetnicima.

Rade Bakračević dobitnik Tesline zlatne medalje
Foto: arhiva R. Bakračević

Bio je godinama predsednik Turističkog društva najuređenije slovenačke banje Radenci i predsednik Komisije za ocenjivanje uređenosti krajeva u Pomurju, kao i predsednik je Nadzornog obora Pomurskog turističkog saveza. Dobitnik je Zlatnog priznanja Radija Maribor – „Za sve dobro što je uradio u životu”. Jedno vreme je bio potpredsednik Saveza srpskih društava Slovenije. Bio je delegat Skupštine Matice iseljenika Srbije i Skupštine dijaspore R. Srbije za Sloveniju.
Aktuelni je član Saveza kulturnih društava Maribor. Bakračević je, kako navodi Savez Srba Slovenije, kum Srpske pravoslavne opštine Maribor i aktivni saradnik Crkvenog odbora. Autor je i režiser tv serijala „Putevima pravoslavlja”. Snimio je četiri dokumentarna filma: „Putevima Pravoslavlja”, „Manastir Hilandar”, „Mala srpska Sveta gora” i film o podizanju spomenika velikom Mihajlu Pupinu na Bledu. Rade je kao generalni sekretar humanitarnog društva Manastir Dečani iz austrijskog Graca i kao predsednik Štajerske zajednice, zajedno sa pokojnim Radom Živaljevićem (iz Graca) prikupio humanitarnu pomoć za Crveni krst u Kraljevu za vreme katastrofalnih poplava u vrednosti 120.000 evra. Za to je dobio priznanje od generalne sekretarice Crvenog krsta Kraljeva.

Uspostavio je prijateljske – bratske odnose grada Maribora i grada Kraljeva, kojom prilikom su ga Mariborčani i Kraljevčani proglasili za počasnog konzula Kraljeva. U akciji „Prijateljstvo za nova vremena” učestvovao je u organizaciji posete 600. Slovenaca (Mariborčana) opštini Kraljevo. Od 2011. godine vodio je akciju „Voz Maribor-Kraljevo”. Autor je i organizator prve međunarodne izložbe slika u Kraljevu 2006. godine (posle uspostavljanja novih prijateljskih odnosa Kraljeva i Maribora) poznatog slovenačkog akademskog slikara Lojza Logara, Pokrenuo je inicijativu o saradnji srpske kolonije u Sloveniji sa Srbima iz Slovačke, Mađarske i Rumunije. Kao pesnik, koji piše na srpskom jeziku učestvovao je u Rumuniji u gradu Braili…….na susretu pesnika iz balkanskih država. Tom prilikom su ga rumunski književnici primili za člana udruženja književnika iz tog dela Rumunije, preneo je Savez Srba Slovenije.

U prostorijama Udruženja Kraljevine Srbije u Beogradu novembra 2016. proglašen je Srpskim vitezom. Dva puta je proglašen za privrednika Slovenije. Dobitnik je posebnog priznanja za razvoj slovenačkog turizma i bio član predsedništva Turističkog saveza Slovenije. Nagrađen je medaljom Saveza kulturnih društava Slovenije (2008.) Jedini je iz Slovenije nosilac „Zlatne značke Republike Srbije”. Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije dodelilo mu je priznanje za vođenje uredničkog odbora časopisa Mostovi, a proglašen je i Zaslužnim građaninom grada Kraljeva. Proglašen je za počasnog člana Saveza kulturnih društava. Živi u Radencima, a diše u Srbiji, na Svetoj Gori, i srpskoj dijaspori.

„Kao sledbenik Nikole Tesle Bakračević se trudio da srpskom geniju podigne bistu u Gracu gde je ovaj veliki Srbin studirao. I dalje istrajava na toj ideji. Želja mu je da Tesla ostane najpoznatiji Srbin u svetu i da Nikola bude uzor mladim srpskim generacijama da postanu svetski ljudi”, istaknuto je u Savezu Srba Slovenije.