Početna Događanja „Otvorena vrata” u Ženevi

„Otvorena vrata” u Ženevi

Uprava ženevske parohije Svetog apostola Andreja prvozvanog je i ove godine organizovala duhovno veče u svom hramu u Ženevi pod nazivom Otvorena vrata. Cilj ovog događaja, koji se organizuje sada već tradicionalno svake godine, je da Ženevska parohija predstavi lokalnom stanovništvu pravoslavlje i srpske običaje. Značajan broj meštana Šansija i okoline, koji su većinom protestanti ili rimokatolici, odazvao se pozivu srpske pravoslavne Parohije u Ženevi i došao sa svojim dušebrižnicima da upozna našu zajednicu, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

„Na samom početku večeri je nadležni paroh prota Aleksandar preneo pozdrave episkopa Andreja i predstavio protu Miroslava iz Ciriha koji je došao da svojim prisustvom uveliča ovaj događaj. Nakon pozdrava je otpočelo večernje bogosluženje na francuskom, nemačkom i engleskom jeziku, kojim je načalstvovao prota Miroslav iz Ciriha uz sasluženje nadležnog paroha prote Aleksandra”, istaknuto je u parohiji u Ženevi.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijević
Foto: eparhijski sajt

Potom je prota Aleksandar održao govorio o pravoslavlju, gde je istaknut značaj pravoslavnog bogosluženja a zatim su usledila brojna pitanja prisutnih na ovu temu.

Za kraj večeri, muzički sastav je izveo niz kompozicija izvorne muzike, završavajući svoj nastup sa švajcarskom polkom, uz vidno oduševljenje prisutnih. Muzički sastav su ove godine, pored već uobičajenih gostiju, profesora klavira Nine Sofronski iz Lozane, profesora klarineta Milutina Pavlovića takođe iz Lozane kao i profesora violončela Vartana Baronijana iz Ženeve, sačinjavali i mladi Švajcarci koji pohađaju veronauku u susednoj protestantskoj parohiji.

Nakon koncerta, Uprava parohije je organizovala i pripremila u parohijskoj sali tradicionalna srpska jela, uz koja su gosti proveli ostatak večeri u prijatnom druženju i razgovoru sa sveštenicima i vernicima srpske parohije u Ženevi.

Koncert duhovne muzike u Ženevi
Foto: eparhijski sajt