Početna Događanja Parohija u Miluzu proslavila 30 godina postojanja

Parohija u Miluzu proslavila 30 godina postojanja

Parohija Svetog arhangela Mihaila u Miluzu u Francuskoj velikim slavljem obeležila je 30 godina postojanja i ujedno obeležila hramovu slavu. Episkop zadapnoevropski Justin ulepšao je proslavu svojim dolaskom. Služio je svetu arhijerejsku liturgiju, dok su sasluživali protojerej-stavrofor Petar Lukić iz Strazbura, arhimandrit Filip iz Ruske pravoslavne crkve, iguman Isaija iz Eparhije zvorničko-tuzlanske, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila u Milizu jeromonah Maksim Ilić, đakon Vitalij iz Ruske pravoslavne crkve i đakon Nikola Rakićević.

Uz blagopolučnu reč o varljivosti materijalnog naspram lepote darivanja, ljubavi i praštanja, vladika je blagoslovio izgradnju prve Srpske pravoslavne crkve u Miluzu. Svečanosti je prisustvovala konzul Republike Srbije u Strazburu Anđelka Šimšić, koja je istakla zadovoljstvo usled napretka i zajedničkog rada celokupne srpske zajednice, škole i crkve.

Novopostavljeni vladika osveštao je slavske darove povodom parohijske slave i odlikovao Vidovdanskim ordenom Eparhije zapadnoevropske velike priložnike i dobrotvore parohije Marka Markovića (posthumno) i Fransua Bronkura. Marko Marković bio je utemeljivač ove parohije, a odličje je primio njegov sin Aleksandar. Radmila Marković, supruga pokojnog Marka posvećeno je nastavila rad na negovanju i očuvanju srpske crkve, ujedno stvarajući ikone i aktivno učestvujući, kako nekada, tako i danas, u radu na okupljanju Srba na ovim prostorima. Miodrag Bratuljević, unuk Marka Markovića, utemeljivača parohije, učestvovao je u poetsko-muzičkom programu i recitovao je sa ostalim đacima, koje je za  tu priliku pripremila nastavnica srpske dopunske škole Marija Praizović.

Foto: FB Srpska škola u Francuskoj
Kako je navela „muzičke i poetske interpretacije Simone, Leonarda, Atanasije i Đulije Ljuboja, Marka i Ane Perić, Sofije Krndije, Viktorije Ilić, Nikoline Gajić, Aleksandra Jankovića i učeničkog hora u dvodnevnim nastupima izazvale su emocije, gromoglasan aplauz i pohvale svih prisutnih”.

Stihovi pesme „Nasleđe”, Milana Rakića i njihovu snažnu poruku preneo učenik Miodrag Bratuljević:

„Ja osećam ipak, ispod svežih grana

I kalema novih da, ko nekad jaka,

U korenu starom struji snažna hrana,

Neiscrpna krepkost starinskih junaka”.

Srbi iz Belfora, Miluza i Monbelijara su sa ocem Maksimom i srpskom školom sa neizmernom ljubavlju dočekali svoga vladiku i ugostili prijatelje iz Dižona, Strazbura i Ciriha. Svečani ručak pripremio je crkveni odbor sa parohijanima i donatorima, a tortu povodom jubileja parohije Zapadnoevropske eparhije porodica Perić.

Proslavi ovog velikog dana za srpsku zajednicu u istočnoj Francuskoj u radosti sretanja sa svim predstavnicima zajednice i stvaranja novih puteva za očuvanje i negovanje srpskog jezika, duhovnosti i kulture, prisustvovala je i koordinatorka srpske dopunske škole za Francusku, Italiju, Sloveniju i Maltu Blaženka Trivunčić, koja je došla iz Pariza.
Lep jubilej uz goste i dobro raspoložene parohijane obeležen je u duhu pravoslavlja i srpske tradicije, uz sve pohvale učenicima srpske dopunske škole, čiji broj iz godine u godinu raste.

Program učenika Srpske dopunske škole u Miluzu
Foto: FB Srpska škola u Francuskoj