Početna Događanja Hor crkve Svetog kneza Lazara u Sidneju proslavio 30 godina postojanja

Hor crkve Svetog kneza Lazara u Sidneju proslavio 30 godina postojanja

U velikoj sali Konzervatorijuma Verbrugghen Hall u Sidneju, u Australiji,  održan je svečani koncert crkvenog hora Lazarice, koji ove godine navršava 30 godina od osnivanja.  Svečanom koncertu prisutvovali su episkop australijsko-novozelandski Siluan, arhimandrit Petar, ambasador Republike Srbije Rade Stefanović, otpravnik poslova Ivana Ivančević, kao i bivši dirigenti i članovi hora i mnogobrojna publika, preneo je eparhijski sajt australijansko-novozelandski.

Pored hora Lazarice, ansambla Lazarikon, Dečjeg hora Zvončići učestvovali su i gostujući horovi St Kassiani iz antiohijske mitropolije i ruski pravoslavni hor Lepta.

Misija Lazaričkog hora je uvek bila očuvanje pravoslavne srpske duhovnosti kao i pravoslavnog muzičkog stvaralaštva. Interesantna činjenica je da je hor svoj prvi zvanični nastup upravo imao u istoj dvorani pre 30 godina pod dirigentskom palicom prof. Slobodana Živkovića. Hor svake nedelje aktivno poje na svetim liturgijama, ne samo u Lazarici već i širom Australije na radost, blagoljepije i duhovno uzdizanje svih koji su žedni Reči Božje kroz slušanje duhovne muzike. Između ostalog, hor je iznedrio jednog đakona, protođakona Petra Mrakića, a dva člana hora su krenuli monaškim putem: monah Teodosije (Mladen Kosić), koji je danas sabrat manastira Kovilja, i, Božjom milošću, njegovo preosveštenstvo Siluan”, prenela je Mitropolija australijsko-novozelandska.

Ha koncertu je, po prvi put predstavljen Dečji hor Zvončići pod rukovodstvom Dragane Milanović, koji je sastavni deo škole srpskog jezika pri Crkvenoj opštini Svetog kneza Lazara. Ciljevi hora su pre svega da kod dece razvija ljubav prema muzici i da kroz muzičko obrazovanje i zajednički rad na sceni deca steknu duhovno i nacionalno pouzdanje promovišući pravoslavnu duxovnu i srpsku tradicionalnu muziku.

Posebno priznanje hor je odao i svojim dirigentima: prof. Slobodanu Živkoviću, jednom od osnivača i prvom dirigentu hora pri hramu Svetog kneza Lazara od oktobra 1992.godine, koji je inače postojao od 1961. godine, a njegovim dolaskom prerastao je u četvoroglasno pojanje; Tijani Miljovskoj koja je vodila hor preko sedam godina i sa kojom je hor imao svoj prvi međunarodni nastup u Singapuru 1998.godine; Mariji Ćuk za njen doprinos; Nenadu Jakovljeviću pod čijim rukovodstvom je hor nastupao na mnogobrojnim scenama u Sidneju, od kojih je jedan od značajnih nastup u Sidnejskoj operi 2002. godine; prof. dr Sanji Drljači za veliku i nesebičnu podršku koju je pružila horu na pokloničkom putu po Srbiji 2004. godine, kada je pod njenim rukovodstvom hor pristupio Savezu srpskih horova u Beogradu; sadašnjem dugogodišnjem dirigentu Dragani Milanović za njenu istrajnost i veliku posvećenost horu, na čijem čelu je već punih 18 godina i sa kojom je hor dva puta posetio parohije u Novom Zelandu, istaknuto je u Mitropoliji australijsko-novozelandskoj.

„Lazarički hor svojom pesmom kroz svetoliturgijsko pojanje prenosio je vernima tajnu i lepotu odnosa crkve i naroda božjega sa bogom. Sa sigurnošću možemo reći da je upravo blagoljepije crkvenog liturgijskog pojanja primarna i najistaknutija služba jednog pravoslavnog hora. Pored svoje liturgijske misije hor već godinama predstavlja ne samo svoj hram Svetog kneza Lazara nego i Mitropoliju australijsko-novozelandsku Srpske pravoslavne crkve kako na lokalnim svečanostima u Australiji tako i na međunarodnim sabranjima”, naglasio je vladika Siluan čestitajući veliki jubilej.

Foto: Eparhija australijsko-novozelandska