Početna Zanimljivosti 70 godina postojanja Muzeja Nikole Tesle u Beogradu

70 godina postojanja Muzeja Nikole Tesle u Beogradu

Muzej Nikole Tesle, ustanova kulture koja čuva zaostavštinu srpskog naučnika i velikana Nikole Tesle, danas obeležava danas 70 godina postojanja i rada. Muzej je osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. To je jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.

Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar „Pamćenje sveta” što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža.

Foto: Muzej Nikole Tesle

Paralelno sa zaostavštinom, u muzeju posvećenom Nikoli Tesli, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da je Muzej, slaveći 70 godina postojanja, danas ne samo čuvar i promoter Tesline zaostavštine, već i centar interesovanja i okupljanja naučnika i istraživača iz celog sveta.

 „Današnji dan je prilika da evociramo uspomenu na Teslu, na neponovljivog genija i sećamo se njegovog besmrtnog dela, kojim je  ʼosvetlioʼ svet i dao presudan doprinos razvoju savremene civilizacije”, naglasio je Ivanović. On je ukazao da su u želji da njegovo nasleđe bude dostupno čitavom svetu, uz podršku Ministarstva kulture, organizovane izložbe ovog muzeja u Madridu, Barseloni, Trstu, Beču i nedavno Pragu, i sve su izazvale izuzetnu pažnju i dodao da su u planu i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Foto: Muzej Nikole Tesle