Početna Informacije Orlovi su im komšije – dva prelepa cveta, Lutka (12) i Ana...

Orlovi su im komšije – dva prelepa cveta, Lutka (12) i Ana (11), niču iz kuće od blata u selu Svinjište!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, pokrenula je novu akciju i pozvala sve koji mogu da doniraju novac, kako troje dece porodice Rašković u selu Svinjište mogli da žive u pristojnim uslovima i da naredni Božić dočekaju u novoj kući. Selo se nalazi na tromeđi opština Kuršumlija, Podujevo i Medveđa, može se stići jedino traktorom ili jakim terenskim vozilom. Zimi kad okuje sneg i to je maltene nezamislivo do kuće porodice Rašković, na obroncima Radan planine.

Članovi ove humanitarne organizacije su ih posetili i prenosimo njihovu priču:

„Upravo se završila sezona branja pečuraka koje smo sestra, brat i ja sakupljali i sušili. Kada ne učimo, pomažemo mami oko kućnih poslova, a tati oko poljoprivrede“ – govori vredna devojčica, neobičnog imena Lutka (12), koju zatičemo ispred stare i ruinirane kuće od blata. Pored Lutke, sramežljivo nam prilaze Dušan (13) i Aleksandra (11) koji pokazuju da uđemo u kuću. Dugačka pravougaona soba sa zemljanim podom i istrošenim pokućstvom predstavlja i kuhinju i dnevni boravak. Plafon pun krpljenih rupa, koji izgleda kao da će svakog trenutka da popusti, izaziva nemir i strepnju šta može da se desi u bliskoj budućnosti.

„Kuća je građena negde uoči Drugog svetskog rata i trebalo je samo da bude pomoćni objekat, praktično štala. Imamo struju, tehničku vodu sam uveo pre nekog vremena, a vodu za piće uzimamo iz bunara. Krov je jednom maltene skroz pao, pa ga s vremena na vreme krpimo“ – govori Zoran o uslovima u kojima žive.

Imaju dosta livada, pašnjaka i šuma, pa im je primaran izvor prihoda poljoprivreda. Drže i svinje, krave i baštu za sopstvene potrebe, tako da bar ne oskudevaju u hrani. „Žao mi je što suprug i ja nismo u prilici da svojoj deci priuštimo bolje uslove za život”.

Tri mlada Raškovića zaslužuju bolje uslove života
Foto: HO Srbi za Srbe

Na vrhovima ogromnih stabala, koja širokim krošnjama štite njihov dom od nepredvidivih vetrova, gnezde se orlovi. Kako Zoran u šali kaže, oni su njihove komšije. Do sela Svinjište koje se nalazi na tromeđi opština Kuršumlija, Podujevo i Medveđa, može se stići jedino traktorom ili jakim terenskim vozilom. Zimi kad okuje sneg i to je maltene nezamislivo. Članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe prošli su kroz pravu avanturu kako bi došli do kuće porodice Rašković, potpuno izolovane na obroncima Radan planine.

Ponosnim glasom, majka Ivana govori nam o deci. Lutka je odličan đak sa svim peticama, pa se nadaju da će za dve godine moći da joj priušte da pođe stopama svog oca i nastavi školovanje u Beogradu. Zajedno sa bratom Dušanom osvajala je i nagrade na školskim takmičenjima u trčanju. Ovo nas nije začudilo jer im je potrebno dvadesetak kilometara do škole, a dobar deo puta prelaze pešaka. „Navikli su na ove uslove i ne znaju, nažalost, za bolje. Toliko su skromni da uvek kažu da imaju sve i da im ništa ne nedostaje” – govori nam majka Ivana.

Iako još deca, ponašaju se i razmišljaju kao veliki. Sazreli su mnogo pre njihovih vršnjaka. Potpuno im je jasno i da cela porodica kao sigurno primanje ima svega 9.100 dinara dečijeg dodatka, pa pomažu roditeljima koliko mogu. I to u poslovima za koje njihovi drugari iz grada verovatno nikada nisu ni čuli…

Najviše bi im značilo preseljenje bliže školi, ali i traktor sa priključnim mašinama. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći, kako bismo obezbedili sve što je potrebno za normalne uslove života porodici Rašković. S verom u krajnju pobedu dobra, hajde da Lutka, Ana i Dušan sledeći Božić dočekaju u novoj kući!

 Detaljnije o porodici možete pročitati ovde.

Lutka i Ana
Foto: HO Srbi za Srbe