Početna Događanja „Deca stvorila muziku” u Bazelu uz velike ovacije

„Deca stvorila muziku” u Bazelu uz velike ovacije

Prelepa sala „Cur Megd” u centru Bazela u Švajcarskoj, bila je pomalo tesna za sve koji su želeli da podrže decu na koncertu „Deca stvaraju muziku”. U nedelju 4. decembra vladalo je veliko uzbuđenje, a atmosferu je dodatno ulepšala i božićna dekoracija.

Umetnički centar SOKO u aprilu je organizovao prvi ovakav koncert. Učestvovala su deca koja sviraju različite instrumente, s različitim iskustvom, a pevala su deca iz Dečje pevačke grupe Umetničkog centra SOKO. Prvi koncert imao je veliki uspeh i nije bilo sigurno da li novi koncert u decembru može da dostigne uspeh prvog. Andrijana Adamović, koja radi s decom u Sokolu, kao organizator, bila je dosta skeptična.

„Mislila sam da je koncert u aprilu doživeo onakav uspeh jer je bio prvi koncert posle skoro dve godine zabrana i strahova. Pitala sam se da li je možda rano da nešto ovako ponovimo, ali znam koliko svoj deci treba da nastupaju pred publikom i želela sam da im to ponovo omogućimo. Neki učesnici su svirali i na prvom koncertu, a neki su sada bili prvi put sa nama. Ambijent smo dekorisali u skladu sa praznicima koji nam predstoje i mislim da je to bila dodatna inspiracija za ove mlade umetnike: te boje svećica, jelke, ukrasa dodatno su obojile atmosferu. Najviše me je iznenadila brojnost publike. Sala, koja nije mala, bila je puna i posetioci su nagradili neverovatnim aplauzom svakog učesnika. Mislim da su i deca bila zatečena takvom podrškom. Toliko radosti i topline na jednom mestu nisam odavno doživela. Svi su dobili buran aplauz, a često su se čuli i povici „Bravo”.

Andrijana Admović iz prvog reda prati program, pomaže deci oko pultova za note, stolica i diriguje malim pevačima iz Sokola
Foto: M.Milutinović

Imali smo našu voditeljku programa, Dariu Vukčević. Daria je moja učenica u Srpskoj dopunskoj školi, jedna vredna i odgovorna devojčica, i bila mi je logičan izbor jer sam htela da ceo koncert bude dečji. A pevači i svirači su već bili dovoljno opterećeni onim što treba da izvedu pa nam je trebao neko sa strane, a naš. Bilo je dece koja nisu srpskog porekla, a i u publici je bilo dosta stranaca, pa smo zbog toga program vodili na nemačkom”.

Slovačka pijanistkinja, Erika Firkal, po drugi put učestvuje na ovom koncertu. Prvi put je pratila samo Martu Adamović na violini, ali ovog puta bila je korepetitorka Emi Keler, koja je svirala violončelo, Nikoli Todoroviću na klarinet i ponovo Marti. Dve učenice iz njene klavirske klase svirale su na koncertu, Lena Vistrćil i Sara Fejzuli. Erika je svirala sa Lenom četvororučno i pomagala im da se snađu po prvi put na sceni.

Još jedna profesorka podelila je scenu sa svojim učenikom. Željka Saldin Šarić, profesorka harmonike, pratila je na klaviru svog učenika, Andriju Panića u pesmu „Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada”, a i Teodor Pavle Petrović imao je podršku svog profesora iz publike. Lepo je kad nastavnici ovako podržavaju svoje učenike, to svakako daje podstrek i psihološki pomaže deci.

Foto: A. Adamović /M. Milutinović
A program je bio bogat i raznovrsan. Smenjivali su se klavir, violine, klarineti, violončela, harmonike, oboa i truba, a sve to je bilo prošarano divnim glasovima Dečje pevačke grupe Umetničkog centra SOKO. Koncert je počeo Kedrovim „Oče naš” koji su deca otpevala jednoglasno, ali neverovatno skladno i upevano, a zatim su nastavili u istom smislu s pesmo „Mileševski anđeli”. Sara Gajić, Emilija Jovanović, Mia Petrović, Petra Adamović, Marta Adamović, Dijana Jovičić, Teodora Panić, Dimitrije Jovanović, Petra Milutinović i Emili Petrović pevaju već godinama sa Andrijanom i stasavaju u ozbiljne pevače. Na koncertu su se posebno istakle dve solistkinje, Dijana Jovičić i Mia Petrović, koje su vodile pesme „na bas“, dvoglasne pesme novije seoske tradicije u kojima jedan glas vodi i peva osnovnu melodiju, a grupa ga prati. Svirači su svirali i dela klasične muzike, Bah, Betoven, Zajc, Fibih, a bilo je i melodija iz raznih krajeva sveta. Sve je bilo obojeno božićnim pesmama što je donelo dodatnu radost.

Na kraju su svi koji su znali i hteli zajedno sa decom iz Sokola otpevali pesmu „Tamo daleko“. Posle svakog koncerta umetnici najčešće dobiju cveće. Prošli put je Andrijana svima dala po jednu ružu, a ovog puta su od nje svi dobili čokoladice u obliku švajcarskih franaka uz šaljivu opasku „da treba da se navikavaju da za svoju nastup dobiju honorar”.

„Veliko hvala svim roditeljima koji su nam ukazali poverenje i doveli svoju decu na ovaj koncert. Hvala i mnogobrojnoj publici koja je podržala naše male umetnike, ali posebno moram da se zahvalim našoj dragoj Dinki, predsednici šahovskog kluba „Sorab“ iz Bazela, koja je umesila stotine kolača i napekla mnoštvo palačinki, da bi se naši učesnici, a i gosti na kraju zasladili i još malo uz priču družili. Inače sa klubom „Sorab“ imamo divnu saradnju, a Dinka je posebno uvek uz nas kao naša velika podrška”, rekla je na kraju Andrijana.

Foto: A. Adamović /M. Milutinović