Početna Kultura Sutra se u Beču otvara izložba posvećena Rastku Petroviću

Sutra se u Beču otvara izložba posvećena Rastku Petroviću

Sutra, 7. decembra,  se u Beču otvara izložba „Nemogućna prekoračenja: stogodišnjica Otkrovenja Rastka Petrovića (1922-2022)” , a organizatori su Katedra za južnoslovensku književnost i kulturu Univerziteta u Beču i Društvo za jugoistočnu Evropu.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču – Pawlatsche, 7. decembra u 17 sati. Goste će pozdraviti Tijana Koprivica, a u 18.30 planirano je prateće svečano gostujuće predavanje dr Mine M. Đurić (Univerzitet u Beogradu), u slušaonici  1 (Seminarraum 1)

U decembru 2022. godine navršava se tačno sto godina od izlaska iz štampe Otkrovenja, prve i jedine pesničke knjige Rastka Petrovića (Beograd, 1898 – Vašington, 1949), srpskog pesnika, pripovedača, romansijera, putopisca, esejiste, slikara i diplomate. Kako zbog izazovnog pesničkog jezika i kompleksne poetičke strukture, tako i zbog svoje intermedijalne prirode, ova knjiga predstavlja jednu od najinteresantnijih i najzagonetnijih pojava srpske književne avangarde. Objedinivši u knjizi stihove, prozu, sopstvene drvoreze, kao i drvoreze prominentnih likovnih umetnika Mila Milunovića (1897–1967) i Aleksandra Deroka (1894–1988), Rastko Petrović Otkrovenjem teži da preispita institucionalizovane obrasce i utvrđene norme, te da u duhu avangarde problematizuje tradicionalne i aktuelne teme i motive pomoću inventivnih poetskih i vizualnih rešenja.

Stogodišnjica prvog izdanja ovog izuzetno značajnog dela biće obeležena na Institutu za slavistiku Univerziteta u Beču tematskom izložbom Tijane Koprivice i pratećim svečanim programom. Predstavljanjem grafika iz prvog izdanja Otkrovenja, zahvaljujući ljubaznoj dozvoli Srpske akademije nauka i umetnosti, izložba će pružiti jedinstven uvid u stvaralaštvo Rastka Petrovića. Izložbu Nemogućna prekoračenja: stogodišnjica Otkrovenja Rastka Petrovića (1922–2022) svečano će otvoriti organizatorka 7. decembra 2022. godine u 17.00 časova u galeriji Instituta za slavistiku („Pawlatsche”) obraćanjem na srpskom jeziku. Nakon toga će u 18.30 časova biti održano svečano gostujuće predavanje dr Mine M. Đurić  (docentkinje na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu) u Slušaonici 1, Institut za slavistiku, Špitalgase 2, dvorište 3.

Izložba će biti otvorena od 7. decembra 2022. do 28. februara 2023. u galeriji Instituta za slavistiku („Pawlatscheˮ) tokom radnog vremena Instituta. Na dan otvaranja, izložba će posetiocima biti dostupna do 22.00 časa.

Inače ovu izložbu je koncipirala i osmislila Tijana Koprivica, a podržana je od strane Katedre za južnoslovensku književnost i studije kulture Univerziteta u Beču i Društva za jugoistočnu Evropu, Univ.-Prof. dr Miranda Jakiša. Posebna zahvalnost upućujena je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti – SANU na ljubaznoj dozvoli da se štampa i prikaže originalno izdanje Otkrovenja iz 1922. godine.