Početna Događanja U Českoj prestonici otvorena izložba „Primenjena nostalgija Beograd – Prag”

U Českoj prestonici otvorena izložba „Primenjena nostalgija Beograd – Prag”

U glavnom gradu Češke, u Akademiji nauka Češke Republike, svečano je otvorena izložba „Primenjena nostalgija: Beograd – Prag”, u okviru češkog predsedavanja Savetu EU. Izložba prikazuje prestonice Srbije i Češke, viđene kroz objektiv češkog fotografa Davida Tješinskog i srpskog fotografa Snežane Krstić.

„Primenjena nostalgija” je izložba koju Ministarstvo za evropske integracije Srbije organizuje povodom rotirajućih predsedavanja država članica EU Savetu EU, gde se predstavljaju sve sličnosti evropskih vrednosti i načina života Beograda i drugih prestonica na evropskom kontinentu. Izložbu su otvorili pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije Miroslav Gačević, zamenik ministra inostranih poslova Češke za Evropu Martin Košatka i član Saveta češke Akademije nauka David Honis.

„Čast mi je da u Pragu otvorim izložbu fotografija iz novog, 22. ciklusa našeg dugogodišnjeg projekta „Primenjena nostalgija”, posvećenu Beogradu i Pragu. Istovetnu izložbu otvorili smo u Beogradu 25. novembra, a danas smo ovde zahvaljujući saradnji ministarstava spoljnih poslova Srbije i Češke i Akademije nauka Češke Republike”, rekao je Miroslav Gačević, istakavši da izložba doprinosi i unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Češke.

Martin Košatka je čestitao autorima na odličnim fotografijama koje su uspele da verodostojno dočaraju duh Praga i Beograda. Zahvalio je Ministarstvu za evropske integracije na ideji koja je odlična spona Srbije sa državama članicama EU. Istakao je i da je zapadni Balkan prioritet češkog predsedavanja Savetu EU, kao i da Srbija može da računa na podršku Češke na svom putu ka EU. David Honis je u svom obraćanju istakao da je srećan što je Akademija nauka Češke Republike otvorila vrata za ovu kvalitetnu izložbu.  Ambasador Republike Srbije u Pragu Berislav Vekić prisustvovao je svečanom otvaranju izložbe.

Foto: ambasada Republike Srbije u Pragu