Početna Kultura Film Strahinja Banović  pobednik Festivala srpskog filma u Čikagu

Film Strahinja Banović  pobednik Festivala srpskog filma u Čikagu

U Čikagu je, dodelom nagrada završen deveti Festival srpskog filma. Film Strahinja Banović Stefana Arsenijevića proglašen je za najbolji film među 13 ostvarenja reditelja iz Srbije i srpskih stvaralaca iz rasejanja. Glavnu nagradu za najbolji film primio je Ibrahim Koma, francuski glumac – glavni junak filma Strahinja Banović koji je bio gost festivala.  Njemu i svim ostalim dobitnicima nagrade je uručio direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Film Nije loše biti čovek Dušana Kovačevića osvojio je nagradu za najbolji scenario, glavna glumica u filmu Sveta Petka krst u pustinji Milena Predić osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu

Nagrade su osvojili i filmovi  Gejm, Sedam hiljada duša i Sladoled. Branislav Trifunović dobije je nagradu za najbolju mušku ulogu, a Ana Lazarević za najbolju režiju za film Gejm. Sedam hiljada duša nagrađen je za očuvanje srpske baštine i kulture i za najbolji film dijaspore. U kategoriji kratki film za najbolji proglašen je Sladoled  Stiva (Svetozara) Sprema, dok je Igor Obradović dobio festivalsku nagradu za najbolju ulogu u kratkom filmu.

Klara Hrvanović glavna glumica u filmu Leto kada sam naučila da letim dobila nagradu za specijalne zasluge. Dokumentarni film Tragovima Đure Jakšića, reditelja Miodraga Jakšića dobio je nagradu Festivala. Filmovi su bili prikazani na srpskom jeziku ali su svi bili titlovani na engleski, što je bila prilika da i drugi narodi pogledaju srpska ostvarenja.