Početna Vesti Er Srbija ponovo pokrenula direktnu liniju između Srbije i Kine

Er Srbija ponovo pokrenula direktnu liniju između Srbije i Kine

Linija Beograd – Tjenđin će  saobraćati jednom sedmično, petkom iz Beograda,  nedeljom iz Tjenđina

Ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović prisustvovala je ceremoniji ponovnog uspostavljanja direktne avio-linije Er Srbije između Srbije i Kine, koja saobraća na relaciji Beograd – Tjenđin, prenela je Ambasada Srbije u Kini. Navedeno je da su ovog događaju prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Tjenđina Džu Peng, zamenik generalnog sekretara gradske Vlade Tjenđina Ju Džoupeng, zamenik generalnog direktora Megacup Aviation Service, kineskog zastupnika Er Srbije u Kini Vu Guofei, direktor aerodroma Lu Džinung, kao i brojni predstavnici najvažnijih gradskih uprava Tjenđina i lokalnih medija.

Ambasadorka Stefanović je izjavila „da je uvođenje ove linije prilika za veći dolazak kineskih investitora, stručnjaka i studenata i da će Srbija, kao jedina zemlja u regionu jugoistočne Evrope, čiji avio-prevoznik ima privilegiju da leti za Kinu, postati ključno turističko i saobraćajno čvorište u tom delu sveta”. Rekla je da se Srbija posebno raduje dolasku kineskih turista u Srbiju, koji su u godini pre pandemije bili najbrojniji posetioci Srbije, imajući u vidu bezvizni režim između dve zemlje, na snazi od 2017. „Očekujemo da će da pokrenuta avio-linija između naše prestonice i Tjenđina pomoći daljem jačanju trgovinskih i ekonomskih odnosa Srbije i Kine“. Pomenula je i humanitarnu misiju Er Srbije koja je, u periodu najteže pandemije Kovida-19 u Srbiji, prevozila neophodnu medicinsku opremu i materijal iz Kine, prenosi Ambasada Srbije u Kini.

Uz čestitke na inauguracionom letu srpskog avio-prevoznika, zamenik gradonačelnika Tjenđina Džu Peng, izneo je da je „čelično prijateljstvo“ Srbije i Kine izdržalo test vremena i da su, zahvaljujući takvoj snazi bilateralnih veza, dve zemlje uspostavile uzoran model saradnje u savremenim međunarodnim odnosima. Srbija je prva država na prostoru centralne i istočne Evrope koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom, a ujedno i jedna od prvih koje su podržale inicijativu „Pojasa i puta” aktivnim učešćem u zajedničkim projektima sa Kinom. U tim okvirima, i Tjenđin i Srbija, ostvarili su značajnu razmenu poseta na visokom nivou, saradnju u oblasti sporta i razvijanju društvenih kontakata, kao i u oblasti zdravstvene zaštite, posebno u prevenciji i kontroli pandemije.

„Obnavljanje direktne avio linije između Srbije i Kine srpskog avio-prevoznika, ogledalo je sprovedenog dogovora predsednika dve zemlje“, rekao je Džu, uz uverenje da će ovaj „vazdušni koridor“, kao važna podrška unapređenju društvene razmene i intenzivnije saradnje Tjenđina i Srbije u mnogim drugim oblastima, ojačati prijateljstvo dva naroda i doprineti ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Kine.

Na kraju ceremonije, direktor Kancelarije za spoljne poslove Tjenđina Lien Điendžang je ambasadorki Stefanović kao jednom od prvih putnika povratnog leta, simbolično uručio počasnu kartu za ukrcavanje za put do Beograda.

Oko 170 putnika je doputovalo prvim letom srpske avio kompanije u Tjenđin, što je prvi korak na putu dodatnog jačanja društvene razmene, poslovnih kontakata i ukupnih ekonomskih i trgovinskih odnosa dve zemlje. Kao uspomenu na inauguracioni let obnovljene avio linije između Srbije i Kine, domaćini leta Er Srbije su putnicima dodelili plaketu.

Er Srbija će saobraćati na liniji Beograd – Tjenđin jednom nedeljno, odnosno petkom iz Beograda, a nedeljom iz Tjenđina.

Izvor: Ambasada Srbije u Pekingu
Foto: Ambasada Srbije u Pekingu