Početna Događanja U Parizu služio vladika šabački Jerotej

U Parizu služio vladika šabački Jerotej

Na praznik Svetog prepodobnomučenika Stefana i Svetog mučenika Hrista, u nedelju, u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu, služena je sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju je predvodio episkop šabački Jerotej, uz sasluživanje vladike zapadnoevropskog Justina, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrita Danila, kao i protojereja-stavrofora Huana Garsije, arhijerejskog namesnika za Iberijsko poluostrvo i bratstva crkve Svetog Save u Parizu.

U svojoj besedi vladika Jerotej se prisetio preminulog vladike Lavrentija episkopa šabačkog, koji je jedno vreme bio i vladika za Australiju i Zapadnu Evropu. „Vladika Jerotej je istakao značaj episkopske službe u crkvi kao one koja vozglavljuje čitavu punoću Crkve, sveštenstvo, monaštvo i verni narod: – cpiskop je glava crkve i ništa u crkvi ne biva bez njegovog blagoslova. Kako kazuje Sveti Ignatije Bogonosac tamo gde je episkop, tamo je i crkva”, prenela je Eparhija zapadnoevropska.

Nakon službe u svečanoj sali crkve Svetog Save održana je projekcija filma Tihi pastir u znak sećanja na vladiku Luku, koji se pre godinu dana upokojio u Parizu.