Početna Događanja U Parizu održan prijem povodom objavljivanja monografije o 180 godina diplomatskih odnosa...

U Parizu održan prijem povodom objavljivanja monografije o 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

U rezidenciji ambasadora Republike Srbije u Francuskoj, u Parizu, održan je svečani prijem povodom objavljivanja monografije posvećene kolokvijumu kojim je obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

Otvarajući skup, ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj Nataša Marić je konstatovala da, osim savezništva u Prvom, kao i u Drugom svetskom ratu, dve nacije povezuju brojne kulturne, prosvetne, ali i porodične veze čija se čvrstina prenosi sa generacije na generaciju. „Tradicionalno srpsko-francusko prijateljstvo je, uprkos iskušenjima kroz koja je prolazilo, opstalo i danas smo svedoci njegovog novog uspona”, naglasila je ambasadorka Marić.

Nobelovac Peter Handke u razgovoru sa gostima u rezidenciji
Foto: arhiva Ambasada Srbije u Parizu

Gostima su se obratili i srpski prijatelji Žan-Pol Bled, istoričar, profesor emeritus i inostrani član SANU i Žan-Pjer Ševenman, bivši ministar, senator i poslanik. Prijemu su prisustvovali i dobitnik Nobelove nagrade za književnost i inostrani član SANU Peter Handke, istoričar i zamenik direktora Figaro Magazina Žan-Kristof Buison, zamenik generalnog direktora za politička i bezbednosna pitanja Ministarstva za evropske i inostrane poslove Francuske Džonatan Lakot, senator Olivije Kadik, poslanica Lilijana Tangi, bivši ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luji Falkoni, predstavnici akademske zajednice, ambasadori akreditovani u Parizu i predstavnici međunarodnih organizacija sa sedištem u Parizu – OECD i Frankofonije, princeza Marija Pia od Savoje i ugledni predstavnici srpske dijaspore.

Objavljena monografija predstavlja zbornik izlaganja profesora Žan-Pola Bleda, potomka maršala d’Eperea, Kristijana Franše d’Eperea, profesora Frederika Lemoala, istoričara i novinara Žan-Kristofa Buisona, uglednog fracuskog državnika Žan-Pjera Ševenmana, bivšeg ambasadora Francuske u Beogradu Frederika Mondolonija i ambasadorke Srbije u Parizu Nataše Marić na kolokvijumu koji je organizovala 2019. godine povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije.

Monografija 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske
Foto: Ambasada Srbije u Parizu