Početna Događanja Morava iz Štutgart obeležila svoju slavu i za decu Republike Srpske prikupila...

Morava iz Štutgart obeležila svoju slavu i za decu Republike Srpske prikupila 5000 evra

Srpsko humanitarno kulturno društvo Morava iz Štutgarta proslavilo je svoju krsnu slavu Sv. Andreja Prvozvanog, uz svoje članove, kao i veliki broj gostiju iz drugih udruženja i pojedinaca. Domaćin slave bila je porodica Smiljić Mile i Sanela, sa sinovima Mihajlom, Danilom i Đorđem. Oni su četvrtinu slavskog kolača predali kumovima naredne slave – članovima porodice Ambrus. Protonamesnik Milenko Bakmaz iz Štutgarta, čestitajući svečarima slavu, rekao je, da su izabrali slavu koja ima svoju tezinu. „Ovaj svetac bio je prvi sledbenik i prvi apostol Hristov, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri. Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića”, naglasio je protonamesnik Bakmaz.

Moravci su poznati da svoju slavu obeleže i humanitarnom akcijom. Ovom proslavom su završili kalendarsku godinu, na koju su, veoma zadovoljni. U saradnji sa udruženjem DIJABETnol iz Banja Luke polovinom novembra pokrenuta je akcija sakupljanja novca za kupovinu senzora za decu, dijabetičare Republike Srpske. Prijatelj Morave, Zoran Marjanović, pomogao je da se uspostavi veza sa udruženjem roditelja dece koja boluju od dijabetesa.

Ispred ovoga udruženja iz Banja Luke, Jelena – Škrbić Rodić zahvalila se svim gostima i članovima Morave koji su učestvovali u ovom humanitarnom delu. U znak zahvalnosti, ona je Moravcima poklonila ikonu Belog Anđela. Ikonu su u ime udruženja primili predsednica Morave Tamara Ristanović i potpredsednik Aleksandar Baćanović. Siniša Burgić, uz lepe reči zahvalnosti svima koji su učestvovali u ovoj akciji, je istakao da za decu R. Srpske skupljeno, (do sada) skoro 5000€.

Preko redakcije medijskoj portala Rasejanje.info (ali i uživo na proslavi slave) članovi udruženja Morava iz Štutgarta su se zahvalili generalnom konzulu Republike Srbije u Štutgartu Draganu Dimitrijeviću, predsedniku Saveza srpskih udruženja Nemačke Saši Ivanoviću, predsednici Kola srpskih sestara ka Sveta Petu Štutgartu Jagodi Simović, kao i predstavnicima udruženja i klubova Srpskog jedinstva iz Ludvigsburga, Nove generacije iz Šorndorfa, Srpskog kulturnog centra Sindelfingen iz Sindelfigena, Slogi iz Štutgarta, kao i hrišćanskoj zajednici Radosti moja, takođe iz Štutgarta. „Svi zajedno pomogli su da se i na dan slave prikupi što više novca za ovu humanu akciju”, naglasili su Moravci.  

Uz slavski ručak išao je i bogat kulturni program. Deca su spremila poseban program pod nazivom Deca- deci Republike Srpske.  Po prvi put je dečiji hor Morave otpevao je pesmu Domovina komponovanu na reči dečijeg pisca Ljubivoja Ršumovića. Anica Kočić otpevala je pesmu veseli se srpski rode, dok su na klavijaturama nekoliko srpskih pesama odsvirala su deca budućnost Morave: Krstana Burgić, Mirko Burgić i Lena Jagodić. Sve pohvale idu na račun profesorke Ane Stefanović, koja podučava malene u dečijem horu kao i đake na klavijaturama.

Sa igrama iz Užičkog kraja i igrama iz Bosilegradskog Krajišta predstavile su se dečija i omladinska grupa Morave. Dve igre iz Srbije odigrali su dragi gosti iz Sindelfingena.

Trpeza je bila puna, kako dolikuje, posne hrane i kolača zašta su se sa puno ljubavi pobrinule članice Morave, dok je muški deo Moravaca bio zadužen za konobarisanje – posao, koji su odradili kao pravi profesionalci.

„Mlada, nova uprava Tamara, Aleksandar, Predrag i Milan odlično su odradili svoj prvi veći zadatak i pokazali i dokazali da Morava i dalje teče svojim ustaljenim tokom, nekada malo uzburkano ali pretežno mirno i tiho. I sta reći za kraj godine sem da se u novoj godini ponovo sastanemo u zdravlju i veselju. Ko putuje neka mu je srećan put, ko ostaje neka se dobro odmori jer novi zadaci stoje pred nama”, istakla je prva predsednica Morave Vera Gregović, jedna od osnivača ovoga društva.
Goste je zabavljao Ksenon bend iz Štutgarta, koji je znao da podigne goste na noge uz pesmu i igru.