Početna Događanja „Po meni se ništa neće zvati”

„Po meni se ništa neće zvati”

Da je Duško Trifunović živ, danas bi imao 100 godina i sigurno ne bi bio srećan sa stanjem na našoj muzičkoj sceni. Možda ne bi bio oduševljen ni našom modernom poezijom, ko zna?! Danas svi mogu da pišu svašta i to nije problem. Problem nastaje kada se to svašta plasira dalje i još gore od toga, kada pronađe svoju publiku. To u Duškovo vreme nije bilo moguće, moglo se pisati svašta ali na tome je i ostajalo. Publika je znala da prepozna vrednosti, a Duško je svojim stvaralaštvom izveo modernističku revoluciju u srpskoj književnosti. Duško Trifunović je bio pisac koga su obožavale mase ali ga kritičari nisu nikada do kraja shvatili iako je bio i ostao jedan od naših najboljih pesnika čije su mnogobrojne pesme prepevane.

Hiljade i hiljade mladih generacija 70-tih i 80-tih godina prošlog veka je odraslo uz hitove naših najpoznatijih muzičkih grupa i solista čije tekstove je napisao upravo Duško Trifunović. Stvarao je poeziju koja se mogla pevati i time uspeo nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom. (Kasnije,imali smo tu sreću da smo bili i savremenici Đorđa Balaševića). Doveo je poeziju u koncertne dvorane, na radio kanale i TV programe, učino je dostupnu i razumljivu svima a da ni malo nije umanjio njenu vrednost u vremenu i prostoru. Napisao je remek-dela naše književnosti i pustio ih da i dan danas žive među nama istim intenzitetom i emocijom kao i prvog dana.

U čast ovog velikog pesnika u organizaciji SPKD Prosvjeta iz  Štutgarta odigrana je monodrama „Ima neka tajna veza” glumca Milana Dinića koja je posvećena životu i radu Duška Trifunovića.

Publika je imala priliku da se, kroz različite Duškove životne situacije upozna sa samim pesnikom i sa procesom nastanka par njegovih pesama koje su postale veliki hitovi. U monodrami, skučen  u samo 55 minuta tek počinje da se nazire život pesnika, cela njegova veličina i opus njegovog stvaralaštva. Ipak mnogi su se rado vratili u neko prošlo vreme, uz dobro poznate stihove i akorde njihove mladosti i srećni i puni melanholije, posle odigrane predstave vratili se svojim kućama.

Iz štutgartske Prosvjete su nam poručili da su zadovoljni i srećni što su publici mogli da priušte nešto novo i zanimljivo, razumljivo različitim starosnim grupama a opet istinski vredno i šarmantno kakav je bio i sam Duško. Zahvaljuju se svima koji su ih podržali u ovom poduhvatu i poručuju im da se neće na ovom zaustaviti, da će i dalje nuditi kvalitetne sadržaje.

Predstava je održana i u Srpskog kulturnom centru u Hajlbronu.

Glumac Milan Dimić sa upravom Prosvjete Gordanom Breberinom Trkljukom, Desom Burazer Aslanidu i Bogdanom Brezovac