Početna Događanja U Monaku održano donatorsko veče posvećeno stogodisnjici bratskih odnosa SPC i Ruske...

U Monaku održano donatorsko veče posvećeno stogodisnjici bratskih odnosa SPC i Ruske zagranične crkve

U organizaciji ruske pravoslavne parohije Sveta carica Jelena, Ruske zagranične crkve u Monaku u restoranu Pacifik organizovana je donatorska večera za decu Srbije. Dobrotvorni događaj posvećen je stogodisnjici bratskih odnosa između Srpske pravoslavne crkve i Ruske zagranične crkve, koja je pre sto 100 godina osnovana u Sremskim Karlovcima.

Inicijator večeri bio je Aleksandar Hagerti predsednik i osnivač parohije Svete Jelene u Monaku. On je poželeo dobrodošlicu svima, predstavnicima svih  nacionalnosti uključujući i brojne ukrajinske izbeglice koje su nalaze u ovom delu Evrope. Poseban pozdrav upućen je vladikama Srpske pravoslavne crkve zapadnoevropske eparhije Justinu i Irineju, vladici Ruske zagranične crkve zapadne Evrope i Londona.

Srpska pravoslavna crkva je bila u fokusu tradicionalnih proslava pravoslavnog Božića na donatorskoj večeri. Vladika Irinej je govorio o važnoj istorijskog ulozi SPC u očuvanju običaja i rituala crkve u burnim vremenima ranih godina 20. veka. On je govorio i o aktuelnoj današnjoj tragediji gde se braća bore protiv braće unutar pravoslavnog sveta i podsetio sve prisutne na njegov elokventni način da svi hrišćani ne smeju da zaborave Bog govori na prvom mestu o ljubavi.

U toku večeri svoj izuzetno zapaženi nastup imala je novoosnovana pevačka grupa Eparhije zapadnoevropske pod upravom Marije Rakićević, koja je pored duhovnih numera izvela i nekoliko etno pesama koje su izazvale velike ovacije kod mnogobrojnih prisutnih kao i bujicu emocije među prisutnima.

Među posebnim gostima bili su Gijom Ros član parlamenta Monaka koje pomaže ukrajinskim izbeglicama i Žerar Spineli gradonačelnik Bosoleja, u kome žive mnogi pravoslavni vernici.

Vladan Radovanović (predsednik Francusko-srpskog prijateljstva), vladika Justin
i počasni konzul Republike Srbije u Nici Filip Manžar