Početna Događanja Do subote u KCS u Parizu je izložba „Olga Kešeljević i Mark...

Do subote u KCS u Parizu je izložba „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”

Izložba „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”, koja je otvorena u decembru mesecu u Kulturnom centru Srbije u Parizu može da se pogleda dosubote 21.  januara 2023. godine.

U okviru edicije „Umetnost i istorija”  Galerija Matice srpske objavila je 2020. godine naučnu studiju posvećenu produbljenom istraživanju kulturnih spona između Francuske i Srbije, s ciljem ukazivanja na do sada nedovoljno poznate ličnosti nacionalne istorije umetnosti. Prateći i rekonstruišući živote Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, njihovu delatnost, umetničku zbirku, knjige koje su objavljivali, dostupnu epistolarnu građu i fotografije iz porodičnih albuma, autorka prof. dr Dijana Metlić je objedinila ličnu istoriju i umetnost, pojedinca i evropske umetničke tokove. Na osnovu ove studije nastaje i istoimena izložba.

Sa otvoranja izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu
Foto: Kulturni centar Pariz

Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Kešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko-francuske umetničke veze,jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice. Posvećenost „malim” pričama jedanje od vodećih zadataka novije istorije umetnosti, što upravo ova izložba nastoji da pokaže. U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav.