Početna In Memoriam U Minhenu preminuo Vladimir Milosavljević, srpski kompozitor i dirigent

U Minhenu preminuo Vladimir Milosavljević, srpski kompozitor i dirigent

Ispraćaj iz Minhena za Beograd u četvrtak 19. januara 2023.

Iz bavarske prestonice Minhena stigla je tužna vest, da je u ponedeljak 16. januara u 72. godini života preminuo čuveni srpski kompozitor i dirigent Vladimir Milosavljević. Rođeni Beograđanin važio je za kompozitora sa retkim talentom, koji u svojim kompozicijama uspevao da sačuva autentičnost i mističnu originalnost duhovnog pevanja pravoslavne muzike. Nakon Stevana Mokranjca, Vladimir je bio prvi srpski kompozitor koji je napisao kompletnu liturgiju. Ove godine trebala je da se izvede premijera njegovog dela – Liturgija Jovana Zlatoustog. Na žalost Vladimir Milosavljević krunu svoga rada nije doživeo, ali će to uraditi članovi tri hora koje je vodio poslednjih godina u Nemačkoj, a to su: hor Singidunum iz Minhena, Prvo srpsko pevačko društvo iz Štutgarta i crkveni hor Ćirilo i Metodije iz Nirnberga.

Rođen je u Beogradu 1951. godine. U rodnom gradu je završio komponovanje i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Nakon studija, posvetio se komponovanju svete pravoslavne muzike. Njegova horska dela, a pre svega Psalm 86, Pokajnička molitva, Molitva Davidova i Haruvimska pesma, uspešno su izvođena u Evropi i Sjedinjenim američkim državama. Punih 14 godina vodio je najstariji beogradski hor (Prvo beogradsko pevačko društvo), a dve godine Beogradski sveštenički hor. 1989. je osnovao kamerni hor Sveti Đorđe, a godinu dana kasnije i hor Srpske patrijaršije.

Poslat je u Nemačku, upravo iz Srpske patrijaršije da osniva crkvene horove u ovoj zemlji. U ime Srpske pravoslavne crkve, 1992. je osnovao crkvene horove u nekoliko gradova Nemačke (Štutgart, Minhen, Nirnberg, Diseldorf, Hamburg…) Par godina kasnije dolazi do nesporazuma sa nekim sveštenicima, koji nisu prihvatali njegov rad, ali to nije omelo kompozitora Vladimira Milosavljevića da nastavi da širi svoju misiju. Neka društva koje je osnovao obeležila su i dve decenije postojanja. Od svakog člana hora uspeo je da izvuče maksimum. Treba napomenuti da je pretežno podučavao one koji nisu imali veliko muzičko obrazovanje. Srpsko rasejanje će zasigurno tek nakon smrti Vladimira Milosvaljevića postati svesno koga je izgubilo i kakva je ličnost bio dirigent Milosavljević.

Članovi horova Prvog srpskog pevačkog društva, Singidunum i CH Ćirilo i Metodije su za portal Rasejanje.info istakli da su ponosni što su pevali u horovima u kojima je on dirigovao i dodali „hvala mu za sve što nas je naučio”.

Pored brojnih koncerata sakralne muzike u Evropi i Sjedinjenim američkim državama, radio je i za nekoliko radio programa. U saradnji sa Goranom Bregovićem komponovao je i aranžirao numere za filmove Dom za vešanje i Arizona drim.

Vladimir Milosavljević biće sahranjen u Beogradu, na Novom groblju u porodičnoj grobnici.
Ispraćaj iz Minhena je sutra, na Bogojavljanje 19. januara, u hramu Svetom Jovana Vladimira u 16.30.