Početna Događanja I ove godine u Nici plivano za Časni krst

I ove godine u Nici plivano za Časni krst

Na Promenadi u Nici, na čuvenoj Azurnoj obali na jugu Francuske i ove godine se na Bogojavljanje plivalo za Časni krst. Pre plivanja u moru, prethodila je liturgija u „našom maloj crkvi” u Nici, koju je služio đakon Igor Vujisić uz prisustvo velikog broja našeg naroda sa Azurne obale. Nakon službe plivači i deo parohijana su zajedno sa sveštenikom otišli do Promenade, gde je održano takmičenje. I ovoga puta glavni organizator je bio Nikola Gutić, koji je između ostalog i postavio krst u more.

Foto: CO Nica
Ovogodišnji pobednik je Milan iz Beograda. „Došao po prvi put iz Beograda i pobedio. Na žalost nemamo mu prezime, otišao je brzo i nije dao svoje podatke đakonu. Dao sam mu karticu da mi se javi da imam njegov kontakt. Možda nam se po povratku uskoro javi”, rekao nam je Vladan Radovanović, predsedik Srpsko-francuskog društva u Nici, na naše pitanje o pobedniku.

Kako je Radovanović istakao i ove godine je sve proteklo u najboljem redu. Sve plivače bodrili su mnogobrojni i srpski i francuski gledaoci, među kojima je bilo i dosta mladih. Kako kaže narodna poslovica na mladima svet ostaje, tao su i Srbi na Azurnoj obali zadovoljni, da su oni bili prisutni, jer će I oni kasnije čuvati i negovati ovaj običaj svojih predaka.
Ponovo je omogućeno mnogobrojnim francuskim šetačima na Promenadi da uživaju u ovom lepog događaju, a mnogi su se raspitivali o čemu se radi, čestitavši pri tom veliki hrišćanski praznik svojim sunarodnicima u Nici.