Početna Informacije Patrijarh srpski Porfirije će boraviti u SAD-u do 5. februara

Patrijarh srpski Porfirije će boraviti u SAD-u do 5. februara

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u Sjedinjene Američke Države, gde će, kako je programom posete predviđeno, boraviti do 5. februara.
U pratnji patrijarha tokom njegovom boravka u SAD biće episkop kanadski dr Mitrofan, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić i protođakon dr Dragan Radić.

Kako je istaknuto u SPC planirano je da patrijarh Porfirije od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh Porfirije će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U Njujorku će, na sam dan praznika, patrijarh služiti svetu liturgiju, a potom će prisustvovati svečanoj proslavi Svetog Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u  Njujorku planirano je da održi više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, patrijarh Porfirije će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve na severnoameričkom kontinentu. Prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret sa nadležnim episkopima Srpske pravoslavne crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Foto: Srpska pravoslavna crkva