Početna Događanja Patrijarh Porfirije stigao u radnu posetu u SAD i posetio crkvu Sv....

Patrijarh Porfirije stigao u radnu posetu u SAD i posetio crkvu Sv. Sava na Menhetnu

Patrijarha srpskog Porfirija, koji će do 5. februara biti u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama na njujorškom aerodromu Džon Kenedi dočekali su po starom narodnom običaju. Deca obučena u srpsku narodnu nošnju poželevši dobrodošlicu patrijarhu i njegovoj pratnji, protojereju-stavroforu dr Veliboru  Džomiću i protođakonu dr Draganu Radiću, poslužili su goste hlebom i solju.

Patrijarha su dočekali episkop kanadski dr Mitrofan, protojerej-stavrofor dr Živojin Jakovljević, starešina Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, protonamesnik Milan Dragović, časnici Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku na čelu sa predsednikom Veljkom Dobrilovićem, parohijani i deca.

Već prvog dana radne posete patrijarh Porfirije je u popodnevnim časovima posetio Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu, koja je izgorela na Uskrs 2016. godine. Kako prenosi sajt SPC patrijarh  je potom održao sastanak sa članovima Upravnog odbora Crkveno-školske opštine Svetog Save.

„U razgovoru sa protojerejom-stavroforom Živojinom Jakovljevićem, starešinom hrama, Veljkom Dobrilovićem, predsednikom Crkvene opštine njujorške i Markom Jovanovićem, članom Upravnog odbora zaključeno je da je u proteklih šest godina obavljen značajan deo radova, ali da je preostalo još veoma mnogo posla koji iziskuje veću efikasnost i angažovanost u obnovi crkve Svetog Save”, istaknuto je u SPC.

Patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom i članovima Upravnog odbora crkve Sv. Sava u Njujorku
Foto: SPC

Patrijarh Porfirije služiće 27. januara 2023. godine, na Savindan, svetu liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku (7254 65th Place, Glendale, New York) sa početkom u 10 časova.

Sutradan, 28. januara 2023. godine, takođe u Srpskom klubu u Njujorku, patrijarh će takođe služiti svetu liturgiju sa početkom u 9 časova. Posle bogosluženja, planirana je Svetosavska akademija sa početkom u 11,30 časova na kojoj će patrijarh srpski Porfirije podeliti svetosavske  paketiće srpskim mališanima.