Početna Najave Proslava Savindana u Karlsrueu, Kelnu, Emenu, Vićenci, Beču, Ljubljani

Proslava Savindana u Karlsrueu, Kelnu, Emenu, Vićenci, Beču, Ljubljani

Svetosavske proslave su u srpskom rasejanju veoma rasprostranjene. Svaka parohija SPC slavi Svetog Savu a gotovo da ne postoji udruženje koje takođe ne obeležava ovaj dan. Stoga i danas ćemo preneti par najava, gde će se u subotu i u nedelju održati Svetosavska proslave.

U Karlsrueu u Nemačkoj, hram Prepodne majke Paraskeve se nalazi na adresi Erzbergerstr. 170 – liturgija je u 18 časova, a potom je Svetosavska akademija učenika Srpske dopunske škole i podela paketića.

U Parohiji kelnskoj u (Frankenpl. 15, 51149 Köln) proslava Svetoga Save biće u nedelju 29. januara. U 10 časova je sveta liturgija, u 11:30 osvećenje slavskog kolača i žita sa ovogodišnjim kumovima porodicom Popović iz Kelna i izbor novih kumova za sledeću godinu. U 11:45 je otvaranje Svetosavske akademije Himnom Svetom Savi; u 12 časova Svetosavska beseda (ovogodišnju Svetosavsku besedu održaće predsednik Crkvenog odbora Parohije kelnske prof. med. dr Ilija Đođrević. U 12:15 časova pozdravi Svetom Savi – recitacije najmlađih učesnika; u 12: 30 je dečija Dečija Svetosavska predstava – „Uzme sve što ti Bog pruža”; u 12:45 časovau slavu Svetog Save – zdravice, igrokazi, recitacije i pesme, potom sledi Himna Svetom Savi muzički deo – violončelo Konstantin Dragićević i oko 13.15 je svečani slavski ručak i posluženje za sve prisutne u sali duhovnog centra.

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Emenu proslava Svetoga Save je u nedelju  29.01.2023. godine. U 10:30 je svečana liturgija. Nakon liturgije, sveštenici će održaće Svetosavsku akademiju na temu Žitije Svetog Save i značaj njegovog rada za pravoslavni svet i srpski živalj. Crkveni hor izvodiće pesme u slavu najvećeg srpskog prosvetitelja.

„Nakon Svetosavske akademije, slede trenuci namenjeni našim najbližima-prigodno posluženje za naše najmlađe i sve nas, kao i izložba njihovih crteža i slika sa temom lika Svetog Save. Sa tim u vezi, molimo vas da u što većem broju naši najmlađi,a uz svesrdnu vašu podršku i pomoć,uzmu učešća. Bitno nam je da u budućnosti našoj,našoj deci, tinja plamen pravoslavlja, svetosavlja i svih pravih vrednosti koje našem narodu čuvaju identitet vekovima”, poručeno je u CO u Emenu.