Početna Događanja Bogojavljenje u Trstu – prvi do krsta stigao Miloš Kolundžić

Bogojavljenje u Trstu – prvi do krsta stigao Miloš Kolundžić

„Pošto je postala već tradicija osvećenje bogojavljenske vode, osim u hramu obavljeno je i na obali tršćanskog mora i organizovano plivanje za časni krst. Svetu liturgiju na Bogojavljenje u hramu Svetog Spiridona u Trstu služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Raško Radović, a za pevnicom je odgovarao dirigent našeg hora Ana Kaira i pojac Jagoš Dašić iz Trsta. Sabranju je prisustvovao veliki broj vernika Srpske, ali i drugih pravoslavnih crkava, a mnogi su pristupili svetoj čaši i pričestili se”, istaknuto je u Crkvenoj opštini u Trstu u Italiji.

Otac Raško je, uz sasluživanje arhimandrita Grigorija Milijarisa, starešine grčkog hrama Svetog Nikole u Trstu, izvršio veliko osvećenja vode i prisutnima govorio o značaju ovog velikog hrišćanskog praznika.

Foto: arhiva CO Trst
Tradicionalno, nakon podele nafore, svi zajedno, i sveštenici i verni narod i plivači, uputili su se u litiji ka obali Jadranskog mora uz pojanje bogojavljenskog tropara. „Litiju su, uz obalu sve do pristaništa Molo Audače pratila zvona kako sa našeg, tako i sa grčkog hrama Svetog Nikole. Po dolasku na pristanište, izvršen je čin osvećenja bogojavljenske vode, a zatim je u morsku vodu pogružen krst, za koji se nadmetalo desetak mladića i devojaka. Do krsta je prvi doplivao Miloš Kolundžić iz Trsta. Svi plivači su pri izlasku iz mora primili blagoslov od sveštenika i prigodan poklon, dok je pobednik, po želji uprave Crkvene opštine, dobio zlatni krstić. Ovaj svečani čin ispratili su i lokalni mediji”, preneli su u ovoj CO.

Prvi do krsta je stigao Miloš Kolundžić
Foto: CO Trst


Oni su dodali da je „starešina hrama čestitao praznik svima i preneo pozdrave i blagoslov episkopa Andreja. Zahvalio se svima koji su pomogli u organizovanju ove divne svečanosti, kao i arhimandritu Grigoriju na ljubavi koju iskreno pokazuje prema našoj zajednici”. On se, takođe, zahvalio predstavnicima medija, gradskoj i saobraćajnoj policiji, komandantu mornarice u Trstu, Organizaciji gnjuraca i Hitnoj pomoći, čije su ekipe dežurale na licu mesta.

Nakon završene litije i povratka u hram, priređeno je posluženje toplim napicima za plivače, goste i vernike u parohijskoj sali, dobrotom Crkvene opštine.