Početna Događanja Proslava školske slave u Šafhauzenu, u Švajcarskoj

Proslava školske slave u Šafhauzenu, u Švajcarskoj

Na Savindan, u prostorijama FMD Kolo u Šafhauzenu, u Švajcarskoj, održana je priredba povodom školske slave, Svetog Save. Učestvovala je grupa učenika Dopunske nastave na srpskom jeziku nastavnice Ivane Marčete, koju i u kantonu Šafhauzen organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Đaci su na ovoj manifestaciji govorili prigodne pesme posvećene srpskom svetitelju.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača, prota Nenad Mihajlović, koji je specijalno za ovu priliku došao iz Ciriha,  održao je prigodnu besedu o značaju Svetog Save za srpski narod i za njegov duhovni i kulturni identitet. Potom su učenici zajedno sa prisutnima optevali himnu Svetom Savi i time otvorili priredbu. Učenici su, naučivši po nekoliko pesama napamet, pokazali spremnost da rade na jačanju svojih jezičkih veština i pokažu koliko im znače srpski jezik i Svetosavlje. Za  svoj trud i zalaganje, bili su nagrađeni gromkim aplauzom i uzvicima „Bravo!”.

Nakon priredbe izveden i folklorni nastup đaka i igrača u Šafhauzenu
Foto: I. Marčeta

Nakon recitala đaka, zaigrali su najmlađi članovi FMD Kolo, nakon čega se predsednik ovog društva, Željko Cvijetić, zahvalio svešteniku i Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku na učešću i pozvao sve prisutne da se posluže večerom. Svi prisutni su bili izuzetno zadovoljni zbog uspešne manifestacije, a najviše sami učenici, koji su sa zadovoljstvom primetili da je njihovo učešće naišlo na veliko uvažavanje.