Početna Događanja U Frankfurtu na akademiji učenici istakli „Mi sledimo Savine stope”

U Frankfurtu na akademiji učenici istakli „Mi sledimo Savine stope”

U subotu, 28. januara, u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Majni je održana priredba povodom školske slave, Svetog Save. U priredbi su učestvovali  učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Hesen u Nemačkoj, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije i učenici integrisane nastave u organizaciji Ministarstva obrazovanja u Hesenu.

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović, celokupno sveštenstvo hrama, roditelji učenika i brojni članovi srpske zajednice podržali su sve učesnike gromkim aplauzima. Imajući u vidu da 556 učenika pohađa Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u 27 grupa na teritoriji pokrajine Hesen, interesovanje za Svetosavsku priredbu i brojnost publike ove godine je bila izuzetna.

Foto: Srpska škola u Hesenu

Svečanost  je otvorena obredom lomljenja kolača i poučne besede sveštenika protonamesnika Slobodana Tijanića. Učenici koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u ovom delu Nemačke i integrisane nastave kazivali su  potom prigodne pesme i legende posvećene srpskom svetitelju. Program je obuhvatao nekoliko tačaka koju su pripremile nastavnice Tatjana Milanović, Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić, Zorica Mladenović i Mirjana Atanasijević. Nakon pevanja Himne Svetom Savi svoj prisutnoj deci su podeljeni paketići koje je pripremilo sveštenstvo i organizacija Žene u Frankfurtu.

Slaveći Savindan i negujući uspomenu na Svetog Savu, prvog srpskog prosvetitelja, učenici i nastavnici Nastave na srpskom jeziku u Hesenu nastavljaju putem Svetog Save i ovde u rasejanju, čuvajući svoj jezik, pismo i tradiciju sa Srbijom u srcu.