Početna Događanja Đaci parohije Sveti Sava u Parizu uz više nastupa obeležili Savindan

Đaci parohije Sveti Sava u Parizu uz više nastupa obeležili Savindan

„Đaci parohijske škole Sveti Sava u Parizu su sa blagoslovom vladike zapadnoevropskog Justina i pod sloganom „Sveti Sava -anđeo mira”, sa velikom ljubavlju tri dana glumili, recitovali i pevali svome svetitelju. Prvi nastup je bio u rezidenciji ambasadorke Srbije, a druga dva u crkvi Sveti Sava u Parizu”, istakla je za portal Rasejanje.info Ljubica Burgić, prof. srpskog jezika i književnosti, koja podučava đake u parohiji Svetog Save u Parizu.  

Na sceni su se smenjivali prinčevi, anđeli, golubice, monah Sava, Sveti Sava…mali i veliki đaci. „Svako je na svoj način želeo da uputi reči blagodarnosti svome svetitelju. Sve nas je postrojio mali Kosta udarajući  u klepetalo i pozivajući da izađemo na scenu”, dodala je profesorka Burgić.

Najmlađi đaci su svojim divnim glasovima vili pesme Mileševski anđeli, Svetlo u mraku, Jedna zemlja, jedan tim…

Ređali su se najlepši stihovi:

„Uvek je hladno na Svetog Savu,

svuda je sneg, svuda je led,

a nama praznik obasja glavu

i srca nam prelije med.

Sveti je Sava svetlo u tami

koje za nas večito sja,

ne smemo biti tužni i sami

čuva nas on, čuva od zla”

Foto: arhiva Lj. Burgić

„Po prvi put su na scenu istrčali Milica i Lazar Paunović, Elena Filipović, Ines Žikić,Filip Zorić, Iza Rifar, Ema i Sara Nešković,Mari, Lora i Viktorija Kostadinović, Tea i mali Stevan Rajić, kao i Dima u pratnji dede Mileta”, oduševljeno je izjavila Ljubica Burgić i dodala, da su se „mamama, tatama, bakama i dekama usijali dlanovi od aplaudiranja”.

„Stariji đaci su čuvali male drugare i gledali kao u čudu, kad pre stasaše u prave gorostase srpske škole. Među njima se posebno izdvajao Ugo, Angelina, Sara, Stefan, Tijana, Saša, Stela, Ava, Rita, Zoe, Karla, Tea. Oni su smelo sa scene govorili najdivnije reči  naših heroina Milunke Savić, naše Engleskinje Flore Sends i slikarke Nadežde Petrović. Sveti nas Sava povezuje kroz sve vekove naše istorije do danas” naglasila je profesorka Burgić.

„Anton Hamavo je jurišao sa svojim mačem poput pravog viteza, da odbrani golubice i pomogne princu Rastku da sačuva svoj narod od svakoga zla. Svojim brzim nogama plela su deca iz dva KUD- a Mladost i Izvor. Njih su pripremile bivše učenice škole Valentina Ivović i Tina Anđelković”, prenela je prof. Ljubica Burgić.

Da sve bude slađe pobrinuo se prota Nikola i za svu decu obezbedio 150 svetosavskih paketića. Mame su se potrudili da sve blista i na deci i oko njih. Poseban trud uložile su Olivera Paunović, Snežana Todorović i  Gordana Kostadinović. „Blagodarimo svima koji su se nesebično potrudili da dečije priredbe proteknu u divnoj atmosferi”, dodala je Ljubica Burgić, prof. srpskog jezika i književnosti.