Početna Događanja Svetosavska akademija u Moskvi

Svetosavska akademija u Moskvi

U petak, 27. januara u jutarnjim časovima Hram Svetih apostola Petra i Pavla otvorio je vrata i pokazao dobrodošlicu svim vernicima koji su došli da podele radost proslave Svetitelja Save i učestvuju u programu. Liturgiju su vodili arhijereji željeznogorski i ljgovski Pajsije i moravički Antonije, arhimandrit Aleksandar i druga sveštena lica. Bogosluženju je prisustvovao ambasador BiH, ruski i srpski vernici, kum slave koji je lomio kolač i predao slavu sledećem kumu, a mnogobrojni kolektivi su nastupili u slavu Svetitelja Save. Na kraju su deci uručeni paketići, a svi prisutni su bili pozvani na prazničnu trpezu. Đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u Moskvi, koja je od skoro u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, otpevali su „Sveti Savo, mudra glavo…” i bili isto tako dovoljno mudri i  strpljivi da sačekaju svoj nastup. „Izdržali smo sve”, ponosno je istakla mala Ana-Marija. Za ovu svečanu Akademiju deca su se zajedno sa svojom učiteljicom marljivo spremala za nastup i  na kraju se pokazala u najboljem svetlu. Učenici Srpske dopunske škole u Moskvi – njih 59,  su dva meseca svaki čas uvežbavali pesme posvećene Svetom Savi. Zbog epidemije gripa, te  radnog dana u ruskoj školi, kao i nemogućnosti roditelja da ih dovedu zbog posla, učestvovalo je samo 25, što nije zanemarljiv broj.

Foto: T. Beranović

Višečlana porodica Mitrović je svoje zadovoljstvo izrazila rečima: „Svi učesnici obeležavanja praznika su svojom duševnom toplinom u svom nastupu doprineli praznovanju na svoj, blagodatni dečiji način”.Mama Marka Bodiroge je bila oduševljena, jer je ovo pravo mesto za okupljanje naša dva bratska naroda: „Predivan svetao događaj koji objedinjuje našu decu. Oni su se družili, igrali i na kraju u jedan glas izveli pesmu posvećenu Svetitelju Savi”.

Brat i sestra Atanackovići su bili presrećni, jer su stajali pored vladike Antonija koji ih je pomilovao po glavi. A mama Lize Kunicine je rekla da je ovo za njenu porodicu bio važan i veliki trenutak. „Na ovaj način smo obogatili našu zajedničku istoriju i  još jednom se podsetili na velikog prosvetitelja Svetog Savu. Bilo je svečano i radosno! Hvala vam!”.

Da je u Moskvi obeležavanje Savindana jedan od veoma značajnih dana u kalendarskoj godini, pokazao je još jedan događaj, koji je prethodio Svetosavskoj akademiji.

U ruskim crkvama se Sveti Sava (srpski) obeležava 25. januara. Dopunska škola srpskog jezika je bila pozvana da sledećeg dana prisustvuje, i učestvuje sa izložbom svojih radova i  horskim pevanjem, na svečanoj Akademiji pravoslavnog humanističkog univerziteta Sveti Tihon u Moskvi. Prostorije pri crkvi Sv. Nikolaja popunili su mnogobrojni posetioci: sveštena lica, diplomatski predstavnici, kulturni delatnici, studenti i đaci Srpske dopunske škole u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije. Program pod nazivom „Sv. Sava – stub srpstva” predstavio je kroz umetničko viđenje život i delo Rastka Nemanjića, svetitelja Save. Predivna izvedba kamernog hora, izložba dečijih radova, recitovanje stihova i obraćanje počasnih gostiju su još jednom dokazali da je Svetosavlje dvojedinstvo crkvenog i narodnog života. Prisutni su na kraju Akademije zajedno otpevali himnu Sv. Savi sa željom da se naše duhovne i prijateljske spone održe što duže i što jače. Naši učenici – njih 59, su marljivo radili za ovaj praznik: mesec dana su seckali, lepili, bojili minijature sa prikazom Svetog Save, razne tehnike- akvarel, tempere, drvene bojice kao i voštane, kolaž i mozaika. Svi prikazani radovi i pesma učenika su još jednom pokazali da Srbija ima na koga da bude ponosna.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u Ruskoj Federaciji u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije .

Za portal Rasejanje.info Tatjana Beranović