Početna Događanja Školska slava Sveti Sava – nadahnuto obličje obrazovanja i vaspitanja na srpskom...

Školska slava Sveti Sava – nadahnuto obličje obrazovanja i vaspitanja na srpskom jeziku u inostranstvu u Francuskoj

Svetosavski dani dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete Republike Srbije održani su širom Francuske. Ukupno 15 priredbi izvedeno je od 21. do 31. janura, sa izuzetkom Vitrola kod Marseja, gde je svečanost upriličena početkom februara, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Foto: Srpska škola u Francuskoj

Pariski region. U Rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu đaci dopunske nastave u Pariskom regionu Ministarstva prosvete Republike Srbije predstavili su se simboličnim nastupom. Na Savindan je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u saradnji sa direktorkom Centra Natali Beljanski Popović, izvedena veličanstvena priredba. Ovogodišnje Svetosavske dane Srpske dopunske škole u Parizu uresili su svojim prisustvom dragi nam gosti – konzulka Anđelka Šimšić iz Strazbura, Jelena Bratuljević, predsednica Kluba Nikola Tesla iz Miluza i nastavnica Marija Praizović sa učenikom Miodragom Bratuljevićem, koji je ponosno recitovao na priredbama. Posebnu radost i čast darovao je vladika Justin, koji je prisustvovao priredbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u Parizu su učešće uzeli u proslavi crkvene slave Svetog Save u Parizu recitovanjem posle liturgije, a izveli su i simboličan program, na poziv Udruženja Svi Srbi u Parizu, povodom dočeka ministra za dijasporu Đorđa Milićevića. U prepunoj Crkvi Svete Petke u Bondiju u Pariskom regionu izvedene su sledećeg dana dve priredbe. U svečanoj i toploj atmosferi smenjivale su se milozvučne svetosavske reči, misli, pesme, priče i muzika. Izuzetan domaćin, podrška i saradnik dopunske nastave prota Željko Simonović obezbedio je 400 paketića. Učeniku Lazaru Milkiću, koji je ove godine prvi doplivao do Časnog krsta, organizator Bogojavljenskog plivanja Aleksandar Vasiljević je na priredbi darovao krst, koji je on osvojio pre dve godine, jer je ovogodišnje časno znamenje pripalo jedinoj devojci koja je učestvovala. Atmosferu u crkvi je oslikao đakon, inače đački roditelj Nenad Kostić: ,,Danas je iz grla naše dece grmelo do neba! To je naša želja da budemo u jedinstvu sa precima, ali i sa naraštajima koji će tek doći”. Odeljenjske priredbe održane su u mestima Kurbevoa, Orlean i Epon, a i učenici iz različitih delova Francuske (Sans, Nant, Bretanja, Le Plesi Robenson, Nožan sir Uaz), okupljeni u grupi koja nastavu pohađa na daljinu, klicali su sa ljubavlju svetitelju Savi.

Foto: Srpska škola u Francuskoj

Istočna i južna Francuska. U Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Miluzu mali svetosavci iz Miluza, Belfora i Monbelijara, srećni i ponosni, kazivali su stihove, pevali i glumili u Savinu čast. Njihovi vršnjaci iz Sent Avola i Dižona, koji nastavu pohađaju na daljinu, učestvovali su u priredbi putem ekrana. Ovoj mladosti koja čuva i sledi Savin put otac Maksim Ilić dodelio je razne lepe poklone, koje je darivao domaćin slave. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Nici đaci su proslavili školsku slavu, a na jednom od časova gost je bio otac Igor, koji je sa decom vodio poučan razgovor o prvom srpskom prosvetitelju. Đaci u Strazburu su proslavili Svetog Savu u sali Kulturnog centra Sveti Arbogast u prisustvu oca Petra Lukića, predsednika Udruženja Jedinstvo Srboljuba Tasića, đačkih roditelja i brojnih gostiju. U Parohiji Srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole u Nansiju deca su, uz recitovanje i pevanje, ulepšala proslavu svojim umetničkim radovima. Srpska zajednica iz Visoke Savoje okupila se na putu svetosavlja na severoistoku Francuske u Arantonu, na đačkoj priredbi, u prisustvu oca Gorana Ilića Benketa, koji je i dugogodišnja podrška nastavi u Lionu, gde je Savindan obeležilo zajedništvo, programom u kome su učestvovali bivši i sadašnji učenici i njihovi roditelji. Otac Goran je ove godine bio domaćin svetosavske svečanosti i u Vitrolu kod Marseja, gde su učenici izveli divan program i sa radošću učestvovali u dočeku vladike Justina. Uz pevanje, kazivanje stihova, kolo i slatke darove, Savindan se slavio i u Dižonu, gde je nedavno zasnovana nastava na srpskom jeziku na daljinu. Slavljenica Gabrijela je nakon sečenja slavskog kolača predala slavu budućoj slavljenici Emiliji. Razglednicu savindanske ljubavi i lepote poslala je Ružica Jovanović, koja je u Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Dižonu okupila decu zainteresovanu za nastavu na srpskom jeziku.

Foto: Srpska škola u Francuskoj

Školska slava Sveti Sava najznačajnije je nadahnuto obličje obrazovanja i vaspitanja na srpskom jeziku u inostranstvu, saglasje svetosavske himne, kazivanja recitacija, izvođenja malih dramskih komada, muzičkih interpretacija i narodnih igara. Srpskim jezikom je na tematskim časovima i na priredbama zborilo, pevalo, recitovalo i sa radošću pronosilo svetosavsku luču blizu 900 učenika sa svojim učiteljima, porodicama, crkvama, zvaničnicima institucija Republike Srbije, saradnicima i prijateljima zemalja prijema. Ovogodišnje svetosavske svečanosti pod nazivom „Rastao je dečak Rastko” vodio je lajtmotiv dečje igre, u kojoj je, „često skriven dubok smisao“ i koja, uz druge metodičke postupke, „malim ljudima koje mi zovemo deca” daruje trajna znanja. Priredbe je pripremalo i realizovalo 12 nastavnica – Milija Jevremović, Katarina Strailović, Ljiljana Simić, Slavica Milić, Snežana Vojkanović, Marija Praizović, Nataša Radojević, Nataša Francišković, Jasmina Milić, Aleksandra Bursać, Radmila Savković, Tamara Dragić sa koordinatorkom Blaženkom Trivunčić, uz izuzetnu saradnju sa Savetom roditelja, Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim relevantnim subjektima.

Savez Srba Francuske dodelio je koordinatorki Blaženki Trivunčić Zahvalnicu „za nesebičnu pomoć i podršku za očuvanje jezika, pisma i kulture i negovanje francusko-srpskog prijateljstva”, a konzulka Anđelka Šimšić održala je emotivan govor, koji je dirnuo prisutne u Kulturnom centru Srbije u Parizu, podsetivši na plemenite ciljeve održanja srpskog jezika van matice, za čije je ostvarenje potrebno „da imamo snagu lavlju – da budućnost beležimo, mirom, slogom i ljubavlju”.

Za portal Rasejanje.info Blaženka Trivunčić, koordinatorka nastave u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i na Malti