Početna Informacije Apel za pomoć ugroženima od zemljotresa

Apel za pomoć ugroženima od zemljotresa

Eparhija austrijsko-švajcarske uputila je apel svima koji mogu da na današnji praznik Sveta Tri Jerarha 12.2.2023. daju prilog za stradalnike od zemljotresa 6. februara svim Upravama crkvenih opština.

„S obzirom na životnu ugroženost i oskudicu kojima su stanovnici Sirije i žitelji u južnim krajevima današnje Turske izloženi povodom strahovitog zemljotresa, umoljavamo Uprave crkvenih opština Eparhije austrijsko-švajcarske da pokažemo elementarnu saosećajnost i bratsku solidarnost sa svima koji stradaju. Patnja naroda i naša ljubav prema stradalnicima oduvek su uzajamno ujedinjavali naš verni narod u molitvi za stradalnike i iskazivanju žrtvenog sastradavanja. Prizori katastrofalnog zemljotresa nas sve pozivaju da pokažemo delatno hrišćansko milosrđe”, naglašeno je u saopštenju.

„Održali smo u Beču sastanak sa nadležnim sveštenstvom Antiohijske Crkve i saznali da je ne samo u Siriji već i u južnim delovima današnje Turske poginuo mnogi narod, a pojedini pravoslavni hramovi su od zemljotresa sravnjeni sa zemljom. Pozivamo vas, draga braćo i sestre, na čelu sa vašim nadležnim sveštenstvom, da svojim dobrovoljnim prilozima na redovnom skupljanju tasa o prazniku Sveta Tri Jerarha 12.2.2023. godine uzmete učešće u prikupljanju pomoći za sve postradale od zemljotresa”,stoji u dopisu, koji je uputio vladika Andrej.

O akciji prikupljanja pomoći Eparhije obavestiće se Eparhijski upravni odbor i Antiohijska pravoslavnu crkvu na ovim prostorima.